/ FOTO: VLADA CG
02/02/2023 u 13:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podrška privrednicima kroz javni poziv u okviru IPARD programa Evropske unije

. Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000 eura do 1.500.000 eura,a rok za podnošenje zahtjeva kroz ovaj Javni poziv je od 06. februara do 06. marta 2023. godine- navodi se u saopštenju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V Javnog poziva Programa Evropke unije za poljoprivredu i ruralni razvoj IPARD II za Mjeru 3 „Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva“.

- Ova mjera namjenjena je podršci prerađivačkim kapacitetima i ima za cilj unaprjeđenje subjekata u poslovanju hranom, kako bi isti ispunili EU standarde u pogledu bezbjednosti hrane i imali mogućnost nesmetanog stavljanja proizvoda na tržište. Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000 eura do 1.500.000 eura,a rok za podnošenje zahtjeva kroz ovaj Javni poziv je od 06. februara do 06. marta 2023. godine- navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakao je da ova Vlada ima ekonomski interes da razvija agrarnu i ruralnu strukturu Crne Gore i pokrene sve mehanizme u cilju efikasnog sprovođenja IPARD programa.

- Sredstava iz ovog fonda pomoći će da se crnogorska poljoprivreda pripremi za ozbiljnu utakmicu na jedinstvenom tržištu. Ovim javnim pozivom prerađivački sektor dobiće priliku da otpočne ili unaprijedi postojeći biznis, kroz ulaganja u opreme, mašine i uređaje za preradu, nabavku specijalizovanih vozila, nabavku opreme za zaštitu životne sredine i opreme za obnovljive izvore energije- naglasio je ministar Joković.

Šef Odsjeka za saradnju iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, gospodin Ingve Engstrom kazao da IPARD sredstva mogu napraviti značajnu razliku u poljoprivrednom i poljoprivredno-prerađivačkom sektoru uz trajne koristi za veći broj stanovnika u ruralnim područjima.  On je naglasio da je IPARD program vrlo praktična priprema zemlje, nacionalne administracije, farmera i agrobiznisa za pristupanje EU.

- Moramo više da ulažemo, da postanemo dalje samoodrživi u pogledu hrane, energije i ekonomskog razvoja. A važnost prelaska na zeleno i digitalno je veća nego ikad. A ako postoji sektor u Crnoj Gori koji može dati više i bolje za budućnost to je poljoprivreda. Zajedno sa nacionalnim vlastima želimo da podržimo poljoprivrednike i agrobiznis sa jasnom vizijom i planovima. Postoji velika podrška EU za vas i sektor poljoprivrede- poručio je gospodin Engstrom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. mart 2023 18:07