/ - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
05/04/2023 u 15:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podrška razvoju inovativnih startup kompanija

Na sastanku je zaključeno da će se komunikacija na ovu temu intenzivirati na nivou svih interesnih strana, u cilju kreiranja privlačnog poslovnog ambijenta za razvoja inovativnih poslovnih rješenj

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović, sa timom, sastao se danas sa predstavnicima firme Digital Den hub, suosnivačima Darkom Ivanovićem i Nenadom Novovićem, generalnim direktorom fonda Rockies Venture i jednim od vodećih stručnjaka startup zajednice iz Kolorada (Denver, SAD) Peter Adamsom, kao i predsjednikom Komisije za tržište kapitala, Željkom Drinčićem.

- Ivanović je izrazio zahvalnost Ministarstvu finansija na podršci u kreiranju povoljnog ambijenta za razvoj inovativnih startap kompanija i konkurentne IT zajednice, i predočio da je na bazi Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, u prehodnom periodu 9 kompanija iz crnogorske i regionalne IT zajednice dobilo mogućnost da svoje biznis ideje predstavi svjetskim investitorima, i obezbijedi ulaganja u dalji razvoj i plasman proizvoda- navode iz Ministarstva.

Na bazi ovog pozitivnog iskustva, kako je dodao, ostvarena je saradnja sa najstarijom američkom kompanijom za investiranje u startupove, Rockies Venture, i izražena je namjera otvaranja jedinstvenog Balcan Tech Fonda u Crnoj Gori, koji će kanalisati kapital američkih investitora u startap projekte iz zemalja regiona.

Ministar Damjanović je prenio podršku daljem unapređenju koncepta starupova, uz poruku da je perspektiva ne samo crnogorskog društva, već modernog svjetskog poslovanja ulaganje u inovacije i pametna tehnološka rješenja.

Gospodin Adams, koji je član Savjetodavnog odbora firme Digital Den, je poručio da statistika pokazuje da nova radna mjesta kreiraju upravo startup kompanije i da je investiranje u ovakve programe ključ za motivisanje konkurentnih pojedinaca da ostanu u Crnoj Gori, ali i način da  strani kapital uđe na crnogorsko tržište.

Ukazujući na aktuelne i planirane zakonske propise koji uređuju ovu oblast, gospodin Drinčić je poručio da je važno da u domaćem legislativnom okviru prepoznamo prostor za ovu, najbrže rastuću industriju, kako bi blagovremeno bio stvoren osnov za nesmetano poslovanje kompanija u razvoju.

Na sastanku je zaključeno da će se komunikacija na ovu temu intenzivirati na nivou svih interesnih strana, u cilju kreiranja privlačnog poslovnog ambijenta za razvoja inovativnih poslovnih rješenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:43