04/09/2021 u 17:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подршка успостављању авио линије према Тоскани

На састанку су размијењене нове информације које се односе на иницијативу покренуту с циљем успостављања директне авио линије између Подгорице и италијанске регије Тоскана

Црну Гору и Италију карактеришу снажне историјске везе и вриједности које дијеле, а потенцијал будуће сарадње двије земље нарочито се огледа у секторима енергетике, туризма и трговине, истакнуто је приликом састанка предсједника Уније послодаваца Црне Горе Предрага Митровића са сенатором Мануелом Весковијем, чланом италијанског Сената и Спољнополитичког одбора и потпредсједника италијанске делегације при Парламентарној Скупштини Савјета Европе у просторијама Уније.

На састанку су размијењене нове информације које се односе на иницијативу покренуту с циљем успостављања директне авио линије између Подгорице и италијанске регије Тоскана. Учесници су оцијенили да тај ваздушни мост може значајно допринијети даљем развоју економске сарадње двије земље и бити додатна, важна копча Црне Горе за западно Европско тржиште. У том смислу, потврдили су пуну отвореност и најавили подршку активностима чија реализација може омогућити испуњење таквих планова.

Вескови је истакао да уз планиране активности повезивања црногорских са привредницима Италије и регије Тоскана, треба рачунати и на могућности које постоје по питању снажније економске сарадње Црне Горе са регијом Венето, односно са централним и сјеверним дијелом Италије.

Како истичу у саопштењу Уније послодаваца, он је казао да је функција политике да подстиче процесе ове врсте, тако да он, с политичког аспекта, подржава најављене иницијативе и планирану економску сарадњу Црне Горе и Италије по секторима који су разматрани на састанку у УПЦГ.

-Митровић је дводневну посјету сенатора Весковиа и почасног конзула Алесандра Ђанантија Црној Гори препознао као веома значајну - и с економског и политичког аспекта. То је објаснио тиме што су они током боравка у Црној Гори, осим састанка у УПЦГ, одржали и састанке са генералним секретаром Скупштине Црне Горе Александром Кларићем, министром економског развоја Јаковом Милатовићем и државним секретаром Министарства вањских послова Лјубомиром Мишуровићем, а што, по оцјени Митровића, указује на посвећеност реализацији започетих активности унапређења економске сарадње Црне Горе и Италије- наводи се у саопштењу.

Митровић је истакао да важан, први корак у том правцу управо представља званична посјета делегације Црне Горе регији Тоскана која ће ускоро бити организована, уз учешће представника црногорских институција и привреде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 03:36