Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/05/2024 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora dobila pozitivno mišljenje: Podržani IBAR zakoni

Evropski eksperti podržali su set zakona važnih za EU agendu u mišljenju koje je dostavljeno crnogorskoj vladi.

Evropski eksperti su u mišljenju koje je danas dostavljeno Vladi, naveli da su izmjene koje su urađene na Vladinoj komisiji prošlog četvrtka, tehničkog karaktera i da nisu vezane za acquis - pravnu tekovinu EU, saznaje Portal RTCG.

Spajić: Dobijanje IBAR-a biće veliki impuls za Crnu Goru

Iz Vlade im je saopšteno da će Zakoni biti u najkraćem roku proslijeđeni Skupštini, sa nadom da će što prije biti usvojeni.

Kada su u pitanju medijski zakoni, potrebno je utvrditi predloge zakona o medijima, zakona o Javnom medijskom servisu RTCG i zakona o audio vizuelnim medijskim uslugama.

Spajić: Donošenjem IBAR-a posao nije završen, neophodna izborna reforma, lokalna samouprava "rak rana" Crne Gore

Vlada treba da utvrdi predloge nekoliko zakona u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer je to veoma važno za pozitivno mišljenje Evropske komisije.

U prvom redu, misli se na zakone o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, o sudijama i Sudskom savjetu, o specijalnom tužilaštvu i Zakonika o krivičnom postupku.

Pozitivno mišljenje stiglo je za sve IBAR zakone, kako su često nazivani zakoni iz EU agende. IBAR, izvještaj Evropske komisije očekuje se u junu, a do tada Vlada treba da utvrdi predloge tih zakona.

Prvobitno je sjednica Vlade trebalo da bude održana u subotu, ali je odložena.

Ukoliko IBAR, junski izvještaj Evropske komisije bude pozitivan, Crna Gora polovinom godine može da napravi važan iskorak u oblasti vladavine zakona i pregovorima o poglavljima 23 i 24.

(Portal RTCG)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
IBARZAKONPODRŠKA
12. jul 2024 14:12