Дио објеката „Горњег Ибра” / В.Ра.
11/05/2022 u 09:00 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Политичари из Рожаја указују: Опљачкана имовина „Горњег Ибра”

Од силног богатства остала је само ограда, коjа се у ноћним сатима сиjече и отуђуjе. Захтиjевамо да се формира пописна комисиjа од службеника полициjе и Општине и да изађе на лице мjеста и утврди насталу штету, поручио је Ален Калач (СД)

Имовина некадашње рожаjске компаниjе "Горњи Ибар" (ГИР) практично jе збрисана из некадашњих погона. Како тврде упућени, последњих дана се "черупа" оно jедино што jе остало а то jе метална ограда, коjа се под окриљем ноћи сиjече и одвози у непозатом правцу. Шеф Куба одборника Социjалдемократа у локалном парламенту Ален Калач за "Дан" је нагласио да jе на сцени похара имовине некадашњег, такорећи извора живота, коjи jе практично прехрањивао готово цjелокупно овдашње становништво.

– На простору ГИР-а дешава се похара имовине, док jе све остало девастирано и уништено. Од силног богатства остала је само ограда, коjа се у ноћним сатима сиjече и отуђуjе. Тражимо да се испита колико jе имовине задужила агенциjа за обезбjедjење из Никшића, а колико чега има сада. Исто тако захтиjевамо да се формира пописна комисиjа од службеника полициjе и Општине и да изађе на лице мjеста и утврди насталу штету, односно шта има, а чега нема. Као одборник у локалном парламенту тражим да се наjхитниjе раскине уговор са турском компанијом Санџакли Мобилиjа, коjа већ седам година ниjе ниjедан цент уложила у Ламелирницу коjу jе заjедно са више од хектар земљишта приватизовала за нешто више од 450.000 еура. Иако jе по уговору требало да уложи око 4,5 милиона еура и у року од три године упосли око 160 радника, од свега тога се ниjе десило ама баш ништа – подсjетио jе Калач, истичући да се ради о штетном уговору по општину Рожаjе и Владу.

Подносили пријаве тужилаштву

У Одjељењу безбjедности "Дану" је речено да су у раниjем периоду откривали отуђење имовине ГИР-а и да су подносили кривичне приjаве ОДТ-у.

– Сада немамо сазнања, а уколико добиjемо приjаву о крађи тамошње имовине, поступићемо по закону. Свима jе познато да ту имовину чува секjурити из Никшића. Иако се вjероватно дешаваjу крађе, ми о томе немамо сазнања. Они коjи нешто знаjу о крађи имовине дужни су да нам то приjаве – речено jе у Одjељењу безбjедности.

– Не очекуjем ништа већ да се против оних коjи су обманули Владу и Општину и њене грађане у овом проjекту, поднесу кривичне приjаве. Захтиjевамо да се земљиште "Горњег Ибра", коjе jе Влада уступила Општини, транспарентно продаjе без партиjских, рођачких и других веза jер jе риjеч о имовини коjа чини срце овога града. Према информациjама коjе имам, у тамошњим обjектима се сиjеку каблови и ваде из зидова и све се намjерно руинира како би се обjекти довели до безвредности – казао jе Калач.

И у локалном ДПС-у осуђуjу пљачку државне имовине у "Горњем Ибру". Руждиjа Калач, шеф Клуба одборника ДПС-а, каже да о овоj теми нема коментар.

– Свакодневно пролазим тим тереном и тамо jе заиста катастрофално. Жалосно jе што се овако нешто дешава, а могло jе боље да се сачува. Сматрамо да су затаjиле службе задужене, како за контролу, тако и за чување – рекао jе Калач.

Испитати продају

Одборник СД Ален Калач нагласио је да је потребно испитати на коjи jе начин извjесним лицима продат дио имовине ГИР-а.

– Стечаjни управник и судиjа су намjерно изузели из посjедовног листа имовину коjу су накнадно продали физичким лицима. Риjеч jе о шуми и шумском земљишту у Рожаjама, Кољену, Паучини и Буковици. На оваj начин jе доведено до тога да се школа у Паучини, коjа jе своjевремено изграђена на земљишту ГИР-а, данас налази на имању приватног лица. Питам само да ли jе то срамота за државу и ово друштво. Зато треба да се покрене поступак повраћаjа и испита на коjи начин су та и други дjелови земљишта ГИР-а прешли у приватно власништво. Исто тако, сматрамо да би због оваквих отуђења земљишта некадашње компаниjе "Горњи Ибар" морао бити на одговорност позван и нотар коjи jе дао сагласност на овакву продаjу, коjу сматрамо нелегалном, а ниjе провjерио коме jе та имовина припадала, већ jе незаконито уписао на приватног купца – закључио jе Калач.

У локалноj управи за "Дан" је речено да су имовину ГИР-а опљачкали они коjи су jе чували. Предсjедник Општине Рахман Хусовић jе казао да jе имовина државна, а земљиште jе уступљено Општини на располагање.

– Ми смо тражили дозволу да сами чувамо имовину "Горњег Ибра". Држава jе о томе водила рачуна и ми немамо ингеренциjе да вршимо провjеру да ли се тамо нешто отуђуjе или не. Jедино што имамо jе одлука коjом смо укњижили земљиште на Општину. Тражили смо дозволу да уклонимо руиниране обjекте и стварамо простор за привођење намjени тог земљишта, али jош нисмо добили такво одобрење – рекао jе Хусовић истичући да имовину ГИР-а чуваjу стражари коjи су за то плаћени.

– Мислим да тамо постоjи имовина огромне вриjедности у виду жељеза. Жалимо што нам та имовина ниjе дата на управљање – истакао jе Хусовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:54