Sa Godišnje skupštine Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori / - MFIC
13/05/2024 u 12:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pomjeren datum izdavanja „Bijele knjige – Investiciona klima u Crnoj Gori”

Na danas održanoj Godišnjoj skupštini Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori najavljena je promjena datuma izdavanja „Bijele knjige – Investiciona klima u Crnoj Gori”, ključnog dokumenta za razvoj investicionog ambijenta u našoj zemlji.

Od ove godine, „Bijela knjiga” će izlaziti u novembru, kako bi Vlada blagovremeno mogla razmotriti i uključiti preporuke i analize stranih investitora u svoj program rada.

Obrazlažući odluku o promjeni datuma izdavanja „Bijele knjige”, predsjednik Savjeta, Tamaš Kamaraši, istakao je da je riječ o važnom koraku kojim se dodatno osigurava da se prilikom kreiranja politika i regulatornih okvira vodi računa o stvarnim potrebama stranih investitora i cjelokupne poslovne zajednice.  

Poseban naglasak na ovogodišnjoj Skupštini bio je na radu četiri komiteta Savjeta: Komiteta za talente i ljudski kapital, Komiteta za IT, ekonomski i infrastrukturni razvoj, Komiteta za vladavinu prava i poresku politiku i Komiteta za tranziciju ka zelenoj ekonomiji (ESG). Predsjedavajući komiteta su članovi Upravnog odbora Savjeta: Branko Mitrović, Dejvid Margason, Vasilis Panagopoulos i Remon Zakaria. U radu komiteta učestvuju eksperti iz kompanija članica koji nastoje da sprovedu inicijative za eliminisanje prepoznatih barijera u okviru navedenih prioritetnih oblasti.

image

Sa Godišnje skupštine Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori

- MFIC

- Predstavljene aktivnosti i najavljene promjene u skladu su sa namjerom da se intenzivira dijalog i učvrsti saradnja sa donosiocima odluka - kazala je Arijana Nikolić Vučinić, izvršna direktorica Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori.

Ona je poručila da Savjet nastavlja da posvećeno podržava otvorenost, transparentnost i efikasnost investicionog okruženja, kako bi pružili punu podršku partnerima u ostvarivanju zajedničkih ciljeva važnih za dalji razvoj crnogorske ekonomije.

Bijela knjiga: Unaprijediti poreske procedure i kreirati osnove za dalja infrastrukturna ulaganja

Govoreći o planovima za naredni period, Arijana Nikolić Vučinić je najavila nove „MFIC Talks” događaje gdje će članovi Savjeta moći razgovarati sa predstavnicima Vlade i nadležnih institucija o temama koje strani investitori prepoznaju kao značajne.

- Nedavno uspostavljena saradnja sa fondacijom „Čini dobro” daće priliku članovima Savjeta da kroz mentorstvo približe standarde savremenog poslovanja i tržišta mladima u Crnoj Gori - kazala je Nikolić Vučinić.

Savjet stranih investitora jedno je od vodećih poslovnih udruženja u zemlji. Osnovan prije 15 godina, okuplja 43 kompanije koje generišu više od 30 odsto crnogorskog BDP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:05