/ FOTO: INTERMAGAZIN
10/02/2022 u 12:37 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помоћ из Србије: По 170 еура и за пензионере из Црне Горе

Помоћ ће бити уплаћена свима, без обзира на мјесто пребивалишта

Пензионери из Црне Горе, који пензију или дио ње примају из буџета Републике Србије, добиће помоћ у износу од око 170 еура коју је влада те сусједне земље опредијелила за пензионере, саопштено је за "Дан" из Фонда ПИО Србије.

Како су из српског Фонда ПИО навели, помоћ ће бити уплаћена свима, без обзира на мјесто пребивалишта.

– У складу са закључком Владе Републике Србиjе наjављена новчана помоћ у износу од 20.000 динара биће исплаћена свим корисницима пензиjа код Фонда ПИО Републике Србиjе коjи су остварили право закључно са 31. jануаром 2022. године. Дакле, опредјељуjући критериjум за исплату новчане помоћи у износу од 20.000 динара jесте да jе особа корисник пензиjе, или дијела пензиjе, коjу исплаћуjе Фонд ПИО Републике Србиjе, без обзира на мјесто пребивалишта – истакли су из Фонда ПИО Србије.

Почетак исплате ове једнократне помоћи заказан је за данас, односно четвртак, 10. фебруар.

– Како се истиче, ова помоћ ће у просјеку мјесечну пензиjу подигнути за око 1.600 динара, што значи да ће практично просјечна мјесечна примања наjстариjих, коjа сада износе 31.000 динара, износити око 32.600 динара, што jе око 305 еура – навели су из Фонда ПИО.

Према наводима, ово је наставак помоћи коју је Влада Србије уплаћивала у току кризе коју је изазвала пандемија вируса корона.

– Пензионери су претходне године у четири исплате добили укупно 110 еура, а сада стиже и додатних 170. Да би се остварила ова помоћ, потребно је да се испуне два услова, односно, jедан jе да сте пензионер Републике Србиjе, а други jе да jе право на пензионисање остварено наjкасниjе 31. jануара ове године. То што сте истовремено и страни пензионер не смета. Исплата помоћи корисницима коjи су право остварили закључно са 31. jануаром ове године, а нису обухваћени исплатом од 10. фебруара, биће извршена jеднократно, након успостављања исплате пензиjа – саопштили су из Фонда ПИО Србије.

Просјечна пензиjа у Србиjи последњих година је у благом расту и пензионери добиjаjу редовне годишње повишице, као и једнократне новчане помоћи.

Почетком ове године пензионери који живе у Црној Гори, а на терету су српског Фонда ПИО, обраћали су се отвореним писмом предсједнику Србије Александру Вучићу и министру финансија Синиши Малом тражећи да и они буду обухваћени овом финансијском подршком, с обзиром на то да нису били обухваћени и ранијим траншама једнократних помоћи.

Пензионери су тада навели да сматрају да су дискриминисани, јер упркос томе што су радни вијек провели у Србији и редовно им је одбијан дио зарада, као на примјеру финансијске консолидације 2014. године, као и у годинама рата и других криза, нису обухваћени свим програмима подршке, већ су само у једном наврату добили 50 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:23