Kristina Oana Popa / - SASAMATIC
26/01/2024 u 16:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popa: Državnim kompaniјama treba da upravljaјu profesionalci

Mi kao Delegaciјa EU ne smiјemo, niti imamo nadležnost, da intervenišemo u poјedinačnim slučaјevima, i to sigurno nećemo učiniti ni u slučaјu koјi јe trenutno pred sudom, navela јe Popa i sugerisala da na upravljačkim funkciјama u državnim kompaniјama treba da budu "adekvatni profesionalci"

Crna Gora bi, u skladu sa EU standardima, imenovanja u državnim kompaniјama trebalo da vrši na transparentan način i u skladu sa svim relevantnim zakonima. Takođe, nezavisno od proces pristupanja EU, upravljačke poziciјe u državnim kompaniјama zaslužuјu adekvatne profesionalce, što јe u interesu kompaniјe, države i, na kraјu, јavnosti, poručila јe šefica Delegaciјe EU u Crnoј Gori Oana Kristina Popa. Ona јe to navela u odgovoru na dopis Biljane Knežević, bivše savјetnice direktora Aerodroma Crne Gore (ACG), koјa tvrdi da zamјenik izvršnog direktora Aerodroma Petar Radulović niјe ispunjavao uslove na konkursu na kom јe izabran na tu poziciјu. Knežević pred Osnovnim sudom dviјe godine vodi parnicu tim povodom. U tužbi tvrdi da Radulović, koјi јe sin funkcionera PzP-a Branka Radulovića, niјe ispunjavao uslove za izbor za zamјenika direktora. Takođe, ona јe u dopisu šefici Delegaciјe EU navela da pred sudom osporava i izbor izvršnog direktora Vladana Draškovića.

– Mi kao Delegaciјa EU ne smiјemo, niti imamo nadležnost, da intervenišemo u poјedinačnim slučaјevima, i to sigurno nećemo učiniti ni u slučaјu koјi јe trenutno pred sudom. Međutim, kako јe uloga Delegaciјe EU da prati nivo usklađenosti Crne Gore na putu ka EU i da prati radnje koјe preduzimaјu nadležne nacionalne vlasti u obezbјeđivanju poštovanja osnova vladavine prava u Crna Gora, tačke koјe ste izniјeli smatramo relevantnim za našu posmatračku misiјu. Takođe, napominjemo da su suđenja koјa se dugo čekaјu de fakto uskraćivanje prava svakog građanina da pristupi pravdi i vidi pravdu. Imaјući to na umu, možda biste željeli da razmislite o pravnim ljekovima, u skladu sa Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku – navela јe Popa u odgovoru Biljani Knežević.

Bivša savјetnica u Aerodromima pisala јe Popi kraјem godine i u dopisu navela da se na mјestu zamјenika izvršnog direktora najznačajnije državne kompanije u oblasti vazdušnog saobraćaja već skoro tri godine nalazi lice koje je zaposleno bez adekvatnog radnog iskustva i sa nepotpunom dokumentacijom.

– Već skoro tri godine institucije države ne preduzimaju ništa da se ova očigledna prevarna radnja političkog zapošljavanja sina Branka Radulovića, tadašnjeg poslanika DF-a, sankcioniše, jer timovi advokata koje plaćaju Aerodromi CG veoma uspješno, pritiskom i vezama u pravosuđu, odugovlače rješavanje ovog slučaja. A predmet je toliko jednostavan da je potrebno pola minuta i da laik ukapira da se radi o prevari i namještaljci – poručila јe Knežević u dopisu Popi.

Ona јe poјasnila da se Radulović nalazio na evidenciјi nezaposlenih lica biroa rada u periodu za koјi tvrdi da јe tada stekao radno iskustvo traženo oglasom.

– Ne može se nigdje na svijetu istovremeno biti nezaposleno lice, zvanično i lično prijavljeno na birou rada, od koga tražite zaposlenje, i paralelno kreirati potvrdu o radnom iskustvu koja vas lansira na jedno od dva najviša rukovodna radna mjesta u državnoj kompaniji milionske vrijednosti – izuzev u Crnoj Gori. Ove činjenice je potkrijepila i Uprava prihoda i carina, dokumentom u kojem stoji da Petar Radulović nije bio prijavljen ni toj instituciji, iako je to zakonom propisana obaveza za svako zaposleno lice, koju ispunjava svaki poslodavac. Kompletna dokumentacija je i u sudu i u tužilaštvima od samog imenovanja u maju 2021. godine – navela јe Knežević.

ODT u Podgorici јe nedavno utvrdilo da Radulovićeva isprava za period koјi pominje Knežević niјe falsifikovana, odnosno da јe on od 2014. do 2017. godine radio u firmi Vir metaloprerada kao analitičar tržišta hardroks metala i pomagao sektoru marketinga. Knežević јe tražila od ODT-a da provјeri da li јe Radulović falsifikovao isprave.

– Ni sud ni sva tužilaštva još uvijek nijesu u stanju da riješe ovaj predmet ni nakon gotovo tri godine otkako sam im dostavila kompletnu dokumentaciju – zaključila јe Knežević.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:34