/ - Фото: ЦБЦГ
22/03/2022 u 16:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: Због геополитичких дешавања Црна Гора има шансу да убрза напредак

Представници ЦБЦГ су на састанку упутили захтјев Делегацији ЕУ да размотри пружање подршке иницијативи која је покренута према ЕБА

Централна банка (ЦБЦГ) је у континуитету посвећена преговарачком процесу, усаглашавању регулативе са стандардима Европске уније (ЕУ), те унапређењу капацитета, посебно у области супервизије и спречавања прања новца, саопштио је њен гувернер Радоје Жугић, јавља MINA-BUSINESS.

На састанку Жугића са шефицом Делегације ЕУ у Црној Гори, Оаном Кристином Попом, оцијењено је да је њихова сарадња успјешна и квалитетна.

Жугић је, како је саопштено из ЦБЦГ, упознао Попу са најновијим индикаторима пословања банака у Црној Гори, истичући да је банкарски сектор, и након највећег таласа коронакризе, стабилан, ликвидан и адекватно капитализован и да биљежи позитивне трендове.

Попа је истакла потребу динамичног опоравка црногорске економије након коронакризе, у чему значајну улогу има туристичка дјелатност, као и прилив страних директних инвестиција.

-За привлачење страних инвеститора од пресудног значаја је политичка стабилност-ћказала је Попа и додала да Црна Гора, због актуелних геополитичких дешавања има прилику да оствари бржи напредак ка ЕУ, али да је за то од пресудног значаја да сама Црна Гора убрза процес реформи из своје европске агенде.

Представници ЦБЦГ су на састанку упутили захтјев Делегацији ЕУ да размотри пружање подршке иницијативи која је покренута према ЕБА, а којом се тражи процјена усклађености функције надзора у области супервизије са регулативом ЕУ, како би се Црна Гора придружила листи земаља које имају постигнуту компатибилност са ЕУ регулативом у области банкарске супервизије већ на нивоу земље кандидата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:44