Портпаролка СДП-а Амина Цикотић / - фото. СДП
06/10/2021 u 16:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици СДП-а затражили контролно саслушање Спајића и Тодоровића

- Компанија Ер Монтенегро (АМ) је за свега десетак мјесеци од оснивања постала симбол нетранспарентности, а како њено формирање и пословање већ сада коштају грађане десетине милиона еура - навела је Цикотић

Посланици СДП данас су затражили контролно саслушање министра финансија Милојка Спајића и директора компаније Ер Монтенегро Предрага Тодоровића како би се добили јасни одговори какво је досадашње пословање и које су перспективе ове компаније.

 - Компанија Ер Монтенегро (АМ) је за свега десетак мјесеци од оснивања постала симбол нетранспарентности, а како њено формирање и пословање већ сада коштају грађане десетине милиона еура, у Социјалдемократској партији сматрамо нужним да сви подаци буду јавно презентирани у најкраћем могућем року, саопштила је портпаролка ове партије Амина Цикотић.

Компанију је, како наводи основала Влада Црне Горе улажући значајна средства, према подацима доступним јавности, преко 30 милиона еура.

 - Гашење компаније Монтенегро ерлајнс, која је пословала неуспјешно, као и оснивање нове авио компаније прати недовољан ниво транспарентности, а Скупштина Црне Горе до сада, није расправљала о овим одлукама Владе - навела је она.

Цикотић додаје да, имајући у виду значајна средства која су опредијељена за оснивање компаније АМ сматрају да и грађани Црне Горе и њихови изабрани представници морају бити упознати са до сада утрошеним средствима за оснивање компаније, приходима, њеним расходима, пословном моделу, као и односу са компанијом Аеродроми Црне Горе.

 - Посебну пажњу јавности изазвао је менаџерски уговор директора компаније и јавност мора имати прилику да се упозна са детаљима уговора као и разлозима прописивања обавеза компаније према директору који нијесу у складу са сличним праксама. Такође, Имајући у виду да су буџетска средства, дакле новац свих грађана, коришћени за оснивање компаније која је у 100% државном власништву сматрамо да се не смије понављати пракса нетранспарентног пословања МА чији су уговори, односи са државом и њена буџетска помоћ, као и финансијске релације са Аеродромима Црне Горе, годинама били обавијени велом тајне, што је, између осталог, и довело до десетина милиона дуга које је компанија акумулирала - наводи Цикотић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 10:11