фото: Скриншот / - фото: Скриншот
10/05/2022 u 22:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици усвојили Закон за ограничавање цијена производа од посебног значаја

За закон је гласало 48 посланика, без гласова против и уздржаних

Посланици су усвојили вечерас Закон о привременим мјерама за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи.

За закон је гласало 48 посланика, без гласова против и уздржаних.

Тај предлог закона је припремила претходна Влада, а нова извршна власт на сједници 5. маја закључила је да остаје при том предложеном акту.

Министар економског развоја и туризма, Горан Ђуровић, казао је у уводном излагању да је Влада на сједници 5. маја закључила да остаје при том предложеном акту.

“Предлагањем овог закона Министарство је створило законски основ за ограничење цијена производа од посебног заначаја за живот и здравље људи у случајевима постојања озбиљних инфлаторних ризика, као и поремећаја на тржишту”, објаснио је Ђуровић.

Законом је, како је навео, предвиђено да ће Влада подзаконским актом утврдити мјере ограничавања цијена, као и листу производа на које се мјере односе, уз обавезу да најмање једном у три мјесеца преиспитује своју одлуку.

“Који ће се производи наћи на листи зависи од процјене Владе у датом моменту, али се свакако подразумијева да су у питању основне животне намирнице. Када су у питању врсте мјера које Влада може да пропише у циљу ограничавања цијена, то могу бити одређивање максималне малопродајне цијене, фиксне цијене производа и марже”, додао је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:55