Жељезничка предузећа у минусу / -IVAN PETROVIC
10/05/2022 u 08:28 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пословање државних предузећа у првом кварталу: У минусу „Будванска ривијера”, Жељезнички превоз...

„Будванска ривијера“, „Улцињска ривијера“, Жељезнички превоз и Одржавање жељезничких возних средстава имали су минус на крају првог квартала, док су ЕПЦГ и ЦГЕС забиљежиле велики плус

Државна предузећа различито су пословала у првом кварталу ове године. Док су енергетске компаније биљежиле велики профит, жељезничка предузећа, као и туристичка, односно хотелске групације, забиљежили су минус.

Електропривреда је рекордер по износу профита са 33,5 милиона, што је за 12 милиона више него лани. Приходи од продаје ЕПЦГ износили су преко 158 милиона еура, док су трошкови пословања били 113,5 милиона еура. Годину раније приходи су износили 105,3 милиона, а трошкови пословања 72,6 милиона еура. Разлог за увећане приходе и расходе је велики раст електричне енергије на берзи у односу на прошлу годину.

Увећани су, међутим, и трошкови зарада. Ове године су износили скоро шест милиона, што је за преко милион еура више него у истом периоду лани.

Са плусом је први квартал завршио и Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС). За три мјесеца профит државне енергетске компаније износио је 5,7 милиона, што је за око 100 хиљада еура више него у истом периоду лани. Приход за три мјесеца био је 28,3 милиона, док су трошкови пословања износили 20,13 милиона еура. Прошле године приходи су били 16,1 милион, а трошкови пословања 9,14 милиона.

Југопетрол у плусу, Порт оф Адрија смањила губитак

Када су у питању приватне фирме, према подацима објављеним на Монтенегроберзи, Југопетрол је поправио пословање за 625 хиљада еура. Лани су у првом кварталу имали минус од 220 хиљада, а ове године плус од 406 хиљада еура.

Приходи Југопетрола, чији је већински власник Хеленик петролеум, износили су 41,25 милиона еура, што је преко два пута више него лани. Скоро у истој мјери увећани су и расходи који су износили 40,5 милиона еура.

Када је у питању Порт оф Адрија, они су наставили са негативним пословањем. Први квартал су завршили са 321 хиљадом минуса, што је много бољи резултат нег лани када су имали 930 хиљада минуса. Приходи предузећа, које газдује некадашњим Контејнерским терминалима, увећани су за 20 хиљада, па су на крају марта износили 1,87 милиона еура. Трошкови пословања су пали за 200 хиљада на 903 хиљаде. Трошкови зарада смањени су за 235 хиљада и износили су 877 хиљада.

image

Порт оф Адрија

Дан

Хотелска група "Будванска ривијера" (ХГБР) је традиционално у првом кварталу имала минус. Ове године губитак је износио 1,87 милиона, што је за 200 хиљада еура више него у истом периоду лани. Приходи су за три мјесеца ове године износили 230 хиљада, док су лани били мало преко 30 хиљада еура. Трошкови пословања били су 1,12 милиона, а трошкови зарада 1,3 милиона еура. Лани је за трошкове зарада потрошено 789 хиљада еура, односно преко пола милиона мање.

Жељезнички превоз Црне Горе (ЖПЦГ) пословао је са минусом од 91,5 хиљада, док је лани био у плусу послије три мјесеца 25,2 хиљаде. Друго државно жељезничко предузеће Одржавање жељезничких возних средстава (ОЖВС) такође је било у минусу 94,4 хиљаде еура. С тим што је ОЖВС поправило пословање у односу на прошлу годину, када је на крају првог квартала имало минус скоро 205 хиљада еура.

Приходи ОЖВС износили су 440 хиљада, скоро 140 хиљада више него лани, док су трошкови пословања били 105 хиљада, око 17 хиљада више. За зараде је потрошено 420 хиљада, што је приближан износ као прошле године.

"Улцињска ривијера" је у првом кварталу имала минус од 217,7 хиљада еура, што је за 100 хиљада више него лани. Прихода за три мјесеца нису имали, док су трошкови пословања били око 65 хиљада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:18