састанак Стијовића и Пашалића / - фото: гов.ме
25/05/2021 u 16:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постоjи потенциjал и могућност за побољшање сарадње

Они су како jе саопштено из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, разговарали о сарадњи у области пољопривреде

Црна Гора и Република Српска имаjу могућности да побољшаjу сарадњу и увећаjу спољнотрговинску размjену, саопштили су министри пољопривреде, шумарства и водопривреде двиjе земље Александар Стиjовић и Борис Пашалић.

Они су како jе саопштено из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, разговарали данас о сарадњи у области пољопривреде, размjени добара и производа, након чега су обишли фарму пољопривредног произвођача Дарка Каурина у селу Трошељ код Нове Тополе.

Стиjовић, коjи борави у Републици Српскоj у оквиру званичне посjете коjу jе предводио премиjер Здравко Кривокапић, казао jе да су са Пашалићем покренуте инициjативе у циљу отварања заjедничког тржишта за производе из Републике Српске и Црне Горе користећи ресурсе луке Бар.

"Изузетно сам задовољан оним што сам видио jер Република Српска има шта да понуди. Исто тако биће нам задовољство да будемо домаћини делегациjе Републике Српске у Црноj Гори, да повежемо наше домаћине и да успоставимо сарадњу коjа ће резултирати, надам се, бољим условима, продаjном циjеном и отварањем нових тржишта како би заjеднички могли да повећамо наше капацитете и продаjу производа", рекао jе Стиjовић.

Он jе, говорећи о потенциjалима увећања трговинске размjене и унапређењу сарадње са Републиком Српском, казао да у области сточарства постоjи посебно интересовање за производе, пошто Црна Гора увози храну из других земаља региона у износу од око 500 милиона ЕУР, те да озбиљна сарадња може да се развиjе и у области дрвне индустриjе с обзиром на то да Српска у овом тренутку доста развиjениjа у финализациjи производње.

Пашалић jе истакао могућност побољшања размjене jер, како jе рекао, Црна Гора има одређене производе коjи су потребни Српскоj, док Српска може да понуди квалитетне сировине или производе коjи су интересантни црногорском тржишту.

– Причали смо о заjедничкоj и прекограничноj сарадњи херцеговачких и црногорских општина у том пограничном диjелу и вjероватно ћемо се већ почетком jуна поново срести у Требињу и разговарати о тим проjектима – рекао jе Пашалић.

Саговорници су истакли обострану опредиjељеност ка даљем унапређењу односа, нарочито у циљу увећања спољнотрговинске размjене како из Црне Горе према Српскоj тако и из Српске према Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:17