Rakočević i Damjanović / - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
14/02/2023 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan Granski kolektivni ugovor: Veće plate za zaposlene u Upravi i pravosuđu

Potpisani ugovor, prvi put predviđa način rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, dok je procenat za prekovremeni i noćni rad uvećan sa 40% na 50%, navodi se u saopštenju

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, u ime Vlade Crne Gore, potpisao je danas sa predsjednikom Sindikata Uprave i pravosuđa, Nenadom Rakočevićem, Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast uprave i pravosuđa, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

image

Rakočević i Damjanović

- FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA

Kako se navodi, potpisivanju ugovora prethodilo je niz sastanaka tokom kojih su zajednički sagledavane mogućnosti unaprjeđenja položaja ovog dijela javnog sektora, u kontekstu trenutne socioekonomske situacije, visine inflacije, kao i činjenice da su zaposleni u upravi i pravosuđu imali niske zarade. Dogovor je postignut sa ciljem  postizanja balansa u odnosu na ostale GKU.

- Novim ugovorom regulisani su koeficijenti za zarade za sve zaposlene iz nekadašnje grupe poslova D (ekspertsko-rukovodni, ekspertski i izvršni kadar) i istovremeno je izvršeno uvećanje za oko 25%, kao i ujednačavanje zarada u organima uprave, sudovima, tužilaštvima, za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija - ističe se u saopštenju.

U zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni tokom tekuće i naredne godine, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotriće se i mogućnost dodatnog uvećanja koeficijenata na zarade od po 10% za 2024. i 2025. godinu, dodaje se.

- Potpisani ugovor, prvi put predviđa način rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, dok je procenat za prekovremeni i noćni rad uvećan sa 40% na 50%. Takođe, prvi put je data mogućnost da se državnim službenicima zarada uveća po osnovu naučnog zvanja magistra, koji su ovo naučno zvanje stekli do 2017. godine, kao i za doktore nauka -navode iz Ministarstva.

Dodaje se da će za zaposlene u sudstvu i tužilaštvu, isplate za pripravnost i dežurstvo obračunavaće se po stvarnom broju ostvarenih sati pripravnosti i dežurstva, umjesto dosadašnjeg procentualnog obračunavanja.

Iz Ministarstva napominju, ovo je prvo uvećanje koeficijenata za državne službenike i namještenike od 2016. godine, kada je donijet Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

- GKU stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, stoga će oko  12 hiljada zaposlenih, dugo očekivano uvećanje imati  već u  februarskoj zaradi, kroz djelimično povećanje, dok će martovska zarada biti uvećana u punom iznosu - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 18:59