/ - Printscreen
09/06/2023 u 20:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan prvi ugovor o priključenju solarne elektrane na prenosni sistem

Buduća solarna elektrana gradiće se na zahvatu katastarskih opština Ubli na Cetinju, Bogetića i Broćanca na teritoriji Opštine Nikšić

Prvi ugovor o priključenju solarne elektrane na prenosni sistem, čija je instalisana snaga 385 megavata (MW), a vrijednost oko 300 miliona eura, potpisan je danas u Podgorici, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Ugovor su potpisali izvršni direktori CGES-a i cetinjskog MEnergyja, Ivan Asanović i Nikola Špadijer.

- U cilju razvoja i uspješne realizacije ove investicije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, od čije će finalizacije imati višestruke benefite i građani i privreda, CGES-u je investitor podnio uredan zahtjev za priključenje na prenosni sistem, prethodno dobijajući urbanističko - tehničke uslove od Vlade za izgradnju elektrane - kazali sui z CGES-a.

Buduća solarna elektrana gradiće se na zahvatu katastarskih opština Ubli na Cetinju, Bogetića i Broćanca na teritoriji Opštine Nikšić.

Ugovorom je definisan dinamički plan kojim je predviđeno da elektrana bude izgrađena i priključena na mrežu do 2027. godine.

- I pored činjenice da će integracija obnovljivih izvora energije u postojeću mrežnu infrastrukturu predstavljati tehničke izazove i da je CGES-u već do sada dostavljen značajan broj zahtjeva za priključenje, prenosna mreža kojom gazduje CGES je u velikoj mjeri spremna za takve trendove - navodi se u saopštenju.

CGES je, prema riječima njegovih predstavnika, do sada uložio značajna sredstva u osnaživanje i modernizaciju svojih kapaciteta, ali i u nove projekte od regionalnog značaja.

- Nastavljamo sa takvim intenzivnim razvojem prenosne mreže, što potvrđuje i veoma ambiciozni petogodišnji investicioni plan, vrijedan 195 miliona eura - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. septembar 2023 11:18