Novica Vuković i Janina Hrebičkova / - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
20/02/2024 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan Sporazum između Crne Gore i Republike Češke o otklanjanju dvostrukog oporezivanja

Sporazum je potpisan u cilju unapređenja ekonomske saradnje dvije države i lakšeg međusobnog poslovanja, saopšteno je iz Ministarstva finansija

Ministar finansija Novica Vuković i Janina Hrebičkova, izvanredna i opunomoćena ambasadorka Republike Češke u Crnoj Gori, potpisali su danas Sporazum između Crne Gore i Republike Češke o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbjegavanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, sporazum je potpisan u cilju unapređenja ekonomske saradnje dvije države i lakšeg međusobnog poslovanja. 

- Sporazumom koji će poboljšati trgovinsku razmjenu i ulaganja,  između ostalog, je dogovoreno da se oporezivanje dividendi, kamata i autorskih naknada, pored zemlje rezidenstva, vrši i u zemlji izvora, shodno dogovorenim poreskim stopama - dodaje se u saopštenju.

Takođe je, kako se navodi, predviđeno da se kamata izuzima od oporezivanja u državi ugovornici u kojoj nastaje, ako je ostvari ili stvarno posjeduje vlada druge države ugovornice, centralna banka, te druge države ili bilo koja finansijska institucija koju u potpunosti posjeduje ta vlada, uz listu tih finansijskih institucija.

- Prilikom potpisivanja, zajednički je konstatovano da ova vrsta sporazuma, osim što olakšava administrativne procese i pojednostavljuje procedure, djeluje podsticajno, kako na investicije, tako i na međunarodnu trgovinu i ukupne bilateralne odnose. Stoga je poručeno da danas potpisani Sporazum, smanjenjem administrativnog i fiskalnog opterećenja, pruža podršku postojećim i podstrek novim investicijama u ekonomijama obje države - navode iz minstarstva.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zamjenica ambasadorke, Petra Ali Dolakova, zamjenik šefa  Odjeljenja za međunarodno oporezivanje, Martin Bores, državna sekretarka u MF, Jovana Nišavić, kao i generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u MF, Biljana Peranović, zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 07:17