Са сусрета / - BOJANA CUPIC
14/03/2022 u 15:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потписан Споразум о сарадњи УЦГ и Министарства економског развоја

Министар Милатовић је поздравио потписивање споразума кроз који ће се, како је рекао, наставити добра сарадња са Универзитетом Црне Горе и формализовати даљи правце те сарадње.

Ректор Универзитета Црне Горе проф. др Владимир Божовић и министар економског развоја мр Јаков Милатовић, потписали су данас Меморандум о сарадњи Универзитета и Министарства,  дефинисан на принципима заједничког дјеловања у развоју економије и друштва Црне Горе.

Ректор Божовић је указао да се овај Споразум наслања на препоруку Европске уније из маја 2021. године, гдје је нарочито потенцирана  такозвана трећа димензија Универзитета, која, поред високог образовања и истраживања,  подразумијева и однос универзитета и окружења у којем дјелује. 

-Универзитет располаже одређеним обимом и квалитетом знања које треба учинити доступним друштву генерално, посебно привреди.  Нама је изузетно драго што је то Министарство посебно препознало у домену иновација, у домену чињења, оних знања којима располаже Универзитет, практичним, доступним, свим сегментима друштва које ће из тога извући одређену корист, вјерујемо и наставити неки динамичан развој- казао је ректор Божовић, изразивши захвалност министру Милатовићу и тиму Министарства на посвећеној подршци Универзитету и кроз овај документ. 

Министар Милатовић је поздравио потписивање споразума кроз који ће се, како је рекао, наставити добра сарадња са Универзитетом Црне Горе и формализовати даљи правце те сарадње. 

-Прије свега мислим на заједничке пројекте у дијелу гаранције за младе, којом ћемо помоћи младим људима да што прије нађу запошљење, након завршетка својих студија. Такође, оснивање канцеларије за трансфер технологија је генерално  врло важан пројекат за унапређење продуктивности наше привреде, и имаће бројне позитивне ефекте на наш иновациони екосистем. Ту су и разни програми унапређења конкурентности и унапређења финансијске писмености, гдје очекујемо значајну помоћ Универзитета Црне Горе у додатној промоцији ових програма- казао је министар Милатовић.  

 Сарадња у оквиру овог споразума подразумијева јачање заједничког дјеловања у оквиру новоуспостављеног националног имплементационог оквира за иновације и паметну специјализацију, у складу са ЕУ препорукама, а који омогућава ефикасну сарадњу универзитета, привреде, државне управе и јавности у области иновација и паметне специјализације.

Сарадња ће бити усмјерена на активности које теже  унапређењу  развоја привреде и друштва заснованог на знању, те лакшег и бржег запошљавања младих,  унапређењу конкурентности привреде кроз сарадњу са привредним субјектима и приватним сектором, друштвом, локалном заједницом, као и са релевантним међународнирн институцијама и организацијама у циљу реализације заједничких  активности и пројеката. Такође, заједничке активности биће усмјерене и на јачање предузетништва и предузетничких вјештина, оснаживање иновационог екосистема. Укључиваће, између осталог,  организације заједничких  конференција, трибина, радионица, изложби и сличних манифестација од јавног  значаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:01