Potpisivanje ugovora / - FOTO: VLADA
28/12/2022 u 11:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan ugovor o kreditu između ŽICG i EBRD-a od 11 miliona eura

Svrha navedenog Projekta jeste da se pomogne ŽICG pri finansiranju mehanizacije za održavanje pruge, koja će se koristiti za redovno i bezbjedno održavanje kompletne željezničke mreže u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Crnu Goru Remon Zakarija i izvršna direktorica Marina Bošković potpisali su danas ugovor o kreditu između Željezničke infastrukture CG i EBRD-a na iznos od 11 miliona eura za potrebe realizacije Projekta nabavke mehanizacije za održavanje pruga (građevinsko i elektrotehničko) i nove opreme za pomoćni voz.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija ovom prilikom potpisana je i Državna garancija za potrebe pomenutog kreditnog aranžmana na isti iznos između Države Crne Gore i EBRD-a. Potpisivanju su prisustvovali članovi odbora direktora ŽICG,  predsjednik tog odbora, Radovan Vukić i pomoćnik ID za investicije, Dragan Radević, kao i državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Miloš Rajović.

- Svrha navedenog Projekta jeste da se pomogne ŽICG pri finansiranju mehanizacije za održavanje pruge, koja će se koristiti za redovno i bezbjedno održavanje kompletne željezničke mreže u Crnoj Gori - ističe se u saopštenju.

Projekat se sastoji od dvije komponente. Prva se odnosi na nabavku mehanizacije za održavanje pruge, uključujući mašinu za podbijanje kolosjeka, opremu za održavanje kolosjeka i sitnu mobilnu opremu. Druga komponenta se odnosi na konsultantske usluge za podršku realizacije projekta i nadzor nad radovima za prvu komponentu. Očekuje se da će Projekat biti realizovan u roku od 2 godine od datuma stupanja na snagu Ugovora, dodaju iz Ministarstva finansija.

- Ugovoreni iznos kredita iznosi ukupno 11 miliona eura, sa rokom raspoloživosti kreditnih sredstava od 3 godine od datuma potpisivanja. Ugovorom o kreditu predviđen je rok otplate od 15 godine, uključujući grejs period od 3 godine, uz polugodišnju otplatu i varijabilnu kamatnu stopu koja se sastoji od šestomjesečnog EURIBORA i margine od 1%. - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 21:40