Александар Стијовић / Александар Стијовић
25/01/2022 u 15:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потписани уговори о додјели бесповратне подршке пољопривредницима са сјевера

Домаћин је била Општина Беране, а потписивању уговора у понедјељак присуствовао је и предсједник Општине Тихомир Богавац са сарадницима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Стијовић у Беранама је потписао уговоре о додјели бесповратне подршке за инвестиције у прераду на газдинствима, са пољопривредним произвођачима из Плава, Гусиња, Андријевице, Петњице, Рожаја, Берана и Бијелог Поља.

Домаћин је била Општина Беране, а потписивању уговора у понедјељак присуствовао је и предсједник Општине Тихомир Богавац са сарадницима.

- Инвестиције, које се односе на набавку нове опреме за прераду, чување и паковање пољопривредних производа, као и адаптацију постојећих објеката, подржане са 80 одсто вриједности цјелокупног износа инвестиције- наводи се у саопштењу Министарства.

Кроз јавни позив који Министарство додјељује уз подршку Свјетске банке, кроз МИДАС 2 пројекат, подржано је 70 инвестиција укупне вриједности око 490 хиљада еура, од чега је подршка коју додјељује Министарство око 390 хиљада еура.

Стијовић је казао да се реализацијом ових инвестиција доприноси повећању конкурентности производа како црногорских примарних произвођача, тако и прерађивача, као и да ова мјера, кроз стварање додате вриједности, повећава приходе, рјешава проблем вишкова примарних производа и чувања производа на газдинствима.

- Ријеч је о значајном учешћу бесповратних средстава у овим економски изазовним временима, чиме доказујемо бригу за наше пољопривредне произвођаче, као и настојање ове Владе да створи повољан амбијент за пољопривредну производњу- рекао је Стијовић.

То, како је додао, потврђује и износ средстава опредијељен за овогодишњи Агробуџет, који ће бити већи око девет милиона еура из националних средстава у односу на претходну годину.

- Ово одражава нашу жељу да пружимо подршку коју пољопривреда у Црној Гори и заслужује- навео је Стијовић.

Он је казао да ће подршка кроз нови Агробуџет бити најиздашнија за пољопривреднике у историји Црне Горе.

- Ове године Агробуџет износи 43,1 милион ЕУР у којем ћемо имати повећања по свим значајнијим мјерама. Значајне позитивне ефекте овог Агробуџета осјетиће сви пољопривредни произвођачи а повећања су посебно изражена у сектору сточарства, укључујући значајна повећања премије за млијеко, повећања директних плаћања по површини уз повећање премија по грлу за говеда, овце и козе али и у свим другим агробуџетским мјерама- рекао је Стијовић.

Он је истакао пожртвованост пољопривредних произвођача који у изазовним временима глобалне пандемије дају све од себе да сачувају село, те навео да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде увијек бити искрен и поуздан партнер сваком нашем пољопривреднику.

Основни циљ подршке је да се кроз те врсте инвестиције, објекти у којима се врши прерада, паковање и чување производа, унаприједе и усагласе са хигијенским стандардима, минималним националним стандардима у области безбједности хране и очувања животне средине, као и да се кроз повезивање пољопривреде и туризма у руралним подручјима, а и ван њих, омогући пољопривредним производима добар и сигуран пласман.

Данас ће у Подгорици бити уприличено потписивање уговора са пољопривредним произвођачима из јужне и централне регије, док ће у петак у Никшићу бити организовано потписивање уговора са произвођачима из осталих општина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:22