/ - фото илустрација: UNSPLASH
20/10/2021 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потрошачка корпа у септембру 665,1 еура

Од укупне вриједности минималне потрошачке корпе, издаци за храну и безалкохолна пића су износили 289,4 еура, што је 1,4 одсто више у односу на август

Вриједност минималне потрошачке корпе за септембар је, према подацима Монстата, износила 665,1 еура, што је 0,9 одсто више у односу на август.

- Од укупне вриједности минималне потрошачке корпе, издаци за храну и безалкохолна пића су износили 289,4 еура, што је 1,4 одсто више у односу на август- наводи се у саопштењу.

Статистичари су казали да су издаци за непрехрамбене производе и услуге 375,7 еура, што је 0,5 одсто више у односу на август. Минимална потрошачка корпа се односи на потрошњу домаћинства која укључује храну и непрехрамбене производе и услуге, којом се омогућава одржавање живота и радне способности чланова домаћинства.

Минимална потрошачка корпа је у складу са минималним препорукама Свјетске здравствене организације и Приручника за исхрану Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава 2010. године о минималној вриједности калоријског уноса хране у износу од 2,21 хиљаду калорија дневно по особи.

- Вриједност минималне потрошачке корпе је заснована на подацима анкете о потрошњи домаћинстава и препорукама Свјетске банке. Вриједност минималне потрошачке корпе за четворочлано домаћинство чине минимални мјесечни издаци који се односе на храну и безалкохолна пића и непрехрамбене производе и услуге- казали су из Монстата.

За израчунавање минималних издатака који се односе на храну и безалкохолна пића користе се просјечне цијене у текућем мјесецу и мјесечне количине у килограмима за четворочлано домаћинство.

За израчунавање вриједности корпе непрехрамбених производа и услуга користе се индекси потрошачких цијена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:50