фото: ЦЕДИС / - фото: ЦЕДИС
20/01/2022 u 12:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потрошња струје у децембру скочила за скоро 30 одсто у односу на новембар

. ЦЕДИС дистрибуира електричну енергију за око 420 хиљада корисника на подручју Црне Горе

Корисници електродистрибутивног система су у децембру преузели укупно 274.723.763 кWх електричне енергије, што је за 10 одсто више у односу на потрошњу остварену током истог периода претходне године и готово 30 одсто више у односу на новембарску потрошњу. Највише електричне енергије, око 40 одсто, дистрибуирано је корисницима на подручју Подгорице, Даниловграда и Цетиња (Регион 2), саопштено је из Црногорског електродистривутивног система (ЦЕДИС).

Како додају, очитано је укупно 392.878 бројила, или 93 одсто од укупног броја (неочитана мјерна мјеста налазе се у објектима који нијесу стално настањени). Проценат очитаности на мјерним мјестима која су опремљена новим, електронским бројилима је 99 одсто.

Екипе Сектора за одржавање су у децембру реализовале 2.472 интервенција на терену. Вриједност радова на одржавању електроенергетских објеката износила је око 364 хиљада еура.

На дистрибутивну мрежу је током децембра прикључено 244 нових корисника.

 - Претходног мјесеца на нивоу примарне мреже (напонски ниво 35кВ) покренути су поступци јавних набавки за осам пројеката за које је планиран износ од преко осам милиона еура, од чега се највише средстава издваја за изградњу четири нове трафостанице 35/10кВ („Бигова“ и „Грбаљ 2“ у Котору, „Три крста“ у Тивту и „Волођа“ у Пљевљима). Такође у децембру су завршени радови на изградњи четири трафостанице 10/0,4кВ („Грбавци“ у Подгорици, „Рена“ у Бару, „Блок 12“ у Будви и „Борје 1“ на Жабљаку) за које је издвојено око 300 хиљада еура - наводе пмо.

Претходног мјесеца на подручју Црне Горе је уграђено је 49 нових, електронских бројила. Укупан број мјерних мјеста у Црној Гори која су опремљена електронским бројилима на даљинско управљање је око 338 хиљада, чиме је покривено преко 80 одсто конзума.

Основна дјелатност ЦЕДИС-а је дистрибуција електричне енергије, изградња и одржавање дистрибутивних објеката и мреже. ЦЕДИС дистрибуира електричну енергију за око 420 хиљада корисника на подручју Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:27