/ - фото: Иван Петровић
18/04/2022 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повећање откупне цијене млијека или радикализација штрајка

Представник пољопривредног кластера Драгољуб Ненезић казао је да ће они тражити да се основна откупна цијена литра млијека повећа пет центи

Представници произвођача млијека у Црној Гори најавили су могућу радикализацију штрајка уколико се прерађивачи оглуше на њихове захтјеве за повећање откупне цијене млијека.

Представник пољопривредног кластера Драгољуб Ненезић је, гостујући у емисији Добро јутро Црна Горо на Телевизији Црне Горе, казао да ће они тражити да се основна откупна цијена литра млијека повећа пет центи.

“Тражићемо пет до шест центи повећање цијене за мале фармере. Од Министарства пољопривреде ћемо тражити да премије буду плус десет одсто веће него тренутно", рекао је Ненезић.

Он је оцијенио да је ситуацију у том пољопривредном сектору изузетно тешка и додао да очекује да представници мљекара то разумију. Он сматра да, уколико разумијевање изостане, мљекари морају да се боре за себе и спас сваке фарме у Црној Гори.

Представник Удружења сточара општине Даниловград, Владо Лакић, казао је да ће њихови захтјеви бити представљени данас и да ће, у случају да се мљекари оглуше о њих, морати да ступе у радикалнији штрајк.

- Шта ће то бити, остаје да се види, то ће бити у договору удружења- навео је Лакић.

Он сматра да су мјере које је креирало Министарство недовољне за спас црногорске пољопривреде.

- Буџет мора бити много већи, развојни. Ако хоћемо да говоримо о развојном сточарству, мјере морају да буду драстично веће. Не видимо да ће доћи до рјешења ситуације у наредном периоду уколико нова влада и Министарство пољопривреде не предузму мјере за спас овог сектора- саопштио је Лакић.

Млијечни призводи у Црној Гори већ су поскупили десет до 15 центи, а ново поскупљење очекује се наредног мјесеца.

- Што се тиче посљедњег поскупљења то је 12 одсто. Прерађивачи су добили неких седам центи, а од тих седам, ми смо добили два цента. Ми смо тада предлагали да фармерима припадне 70 одсто поскупљења, а 30 одсто откупљивачима. То за њих није било прохватљиво. Покушавамо да ступимо у контакт са њима, али они су доста затворени. Према посљедњој информацији коју сам добио из разговора са директором једне мљекаре, од 1. маја ће доћи до новог поскупљења, јер је и њихова производња доста угрожена- казао ја Лакић.

Он је додао да је већински став произвођача млијека да фармер мора зарадити највише од производње, а остали у ланцу много мање.

- Сада фармери послују на ивици рентабилности или са минусом и тако је посљедње двије године, док прерађивачи, маркети и држава профитрају- навео је Лакић.

Он сматра да је смањење увоза један од начина да се ријеши проблем.

- Све док увоз бар дјелимично не буде смањен, ми ћемо бити у проблему. Слободно тржиште довешће црногорску пољопривреду у положај из којег се неће моћи опоравити. Сада су задњи трзаји. Ми не видимо излаз у колико се држава не укључи- саопштио је Лакић.

Ненезић је казао да увозно млијеко није јефтиније од домаћег.

- Просјечна цијена сировог млијека у откупу је 35 центи. Шта може фармер за тај новац да купи. Литар млијека је јефтинији него 200 грама хљеба, него пола литра воде, има цијену као четвртина лименке пива. То је данас најјефтинији производ у малопродајним објектима. Поскупило је уље, хљеб, гориво, сви пољопривредни импути који учествују у призводњи млијека су поскупили близу 120 одсто у просјеку, док је млијеко поскупило неких 18 одсто у овој години- навео је Ненезић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:54