Блажо Ђукановић / Фото: Дан, Архива
23/11/2021 u 18:13 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повлашћеним произвођачима Влада дала 6,1 милион еура из буџета

Од 2029. године Влада издвојила велика средства за плаћање подстицаја власници мини-хидроелектрана

Од половине 2019. године повлашћеним произвођачима електричне енергије из државног буџета исплаћен је 6,1 милион еура на име подстицаја, док је у наредној години буџетом планирано да им се исплате два милиона еура, саопштили су "Дану" из Министарства капиталних инвестиција (МКИ), ресора који води Младен Бојанић.

Тај износ новца издвојен је за плаћање ставке ОИЕ1 са рачуна за струју, коју од половине 2019. године плаћа држава. Ова ставка се плаћа до потрошених 300 киловат-сати електричне енергије. Сваки киловат-сат преко потрошених 300 спада у ставку ОИЕ2, коју плаћају грађани и привреда, а која износи скоро један цент по киловат-сату.

Подстицаји за кума и сина

Повлашћени произвођачи електричне енергије су фирме углавном блиске ДПС-у и предсједнику те партије Милу Ђукановићу.

Први повлашћени произвођач је "Хидроенергија Монтенегро" у којој 40 одсто капитала има Олег Обрадовић.

Међу повлашћенима су фирма "Синерџи" у којој је један од акционара Вук Рајковић, Ђукановићев кум, "ББ хидр", чији је сувласник Блажо Ђукановић, син предсједника ДПС-а и државе.

Међу повлашћенима је и "Норд енерџи", фирма Властимира Голубовића, доскорашњег предсједника Привредне коморе, "Игма енерџи" Игора Машовића, рођеног брата дугогодишњег првог човјека општине Андријевица.

Повлашћени произвођачи су и власници вјетроелектрана "Крново" и "Можура".

Афера "Можура" је била у фокусу јавности претходних годину дана, али још увијек без икаквог резултата. Те вјетроелектране прво је требало да граде шпанска "Ферс" и "Челебић", да би касније свој удио препустили фирмама из Дубаија и Малте.

image

Вук Рајковић 

Фото: Срђан Бољевић

Од 2014. године, када је почео са производњом први повлашћени произвођач "Хидроенергија Монтенегро", па до половине 2019. године, подстицаје за повлашћене произвођаче, власнике мини-хидроелектрана (мХЕ) и вјетроелектрана (ВЕ) плаћали су грађани и привреда.

image

Олег Обрадовић

Фото: Дан, Архива

– Влада jе током 2020. године дониjела Одлуку о додjели буџетских средстава за подстицање производње електричне енергиjе из обновљивих извора и високоефикасне когенерациjе коjом jе, сходно члану 129 став 1 тачка 14 Закона о енергетици (Службени лист ЦГ, бр. 5/16, 51/17 и 82/20), Законом о буџету Црне Горе за 2020. годину (Службени лист ЦГ, бр. 74/19 и 61/20) и чл. 5 и 7 Уредбе о накнади за подстицање производње електричне енергиjе из обновљивих извора и високоефикасне когенерациjе (Службени лист ЦГ, броj: 29/19), износ од три милиона еура, коjи jе опредиjељен за подстицање производње електричне енергиjе из обновљивих извора и високоефикасне когенерациjе додjељен привредном друштву "Црногорски оператор тржишта електричне енергиjе" (ЦОТЕЕ). Током 2021. године, Влада jе дониjела двиjе одлуке о додjели буџетских средстава за подстицање производње електричне енергиjе из обновљивих извора и високоефикасне когенерациjе коjима jе укупан износ од 3,1 милион еура додиjељен привредном друштву "Црногорски оператор тржишта електричне енергиjе" – прецизирали су из МКИ.

Током 2019. године, када је Влада Душка Марковића донијела одлуку да се ОИЕ1 плаћа из буџета, а ОИЕ2 да плаћају потрошачи, није доношена одлука о додјели средстава за подстицаје из буџета повлашћеним произвођачима.

Тадашњи премијер је казао да ће плаћање подстицаја из буџета финансирати од акциза на угаљ. Из МКИ су нам саопштили да одлука са које ставке ће се финансирати подстицаји за повлчашћене произвођаче није доношена.

– Уредбом о накнади за подстицање производње електричне енергиjе из обновљивих извора и високоефикасне когенерациjе прописан је начин утврђивања потребних средстава коjа се прикупљаjу из других извора за подстицање производње из обновљивих извора енергиjе и високоефикасне когенерациjе, на основу одлуке из члана 129 став 1 тачка 14 Закона о енергетици. Уредбом ниjе препознато из коjих извора се прикупљаjу наведена средства – појаснили су из МКИ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:46