/ FOTO: PRIVREDNA KOMORA
27/03/2023 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja

Poziv je otvoren za ukupno 50 lokalnih samouprava iz regiona, koje dosad nijesu učestvovale u BFC SEE programu.

Lokalne samouprave iz čitavog regiona od danas imaju priliku da se prijave za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi i time sistemski unaprijede uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

Poziv je otvoren za ukupno 50 lokalnih samouprava iz regiona, koje dosad nijesu učestvovale u BFC SEE programu.  

Kriterijumi za sticanje sertifikata

Kvalitet lokalnog poslovnog okruženja ocjenjuje se na osnovu više od 60 kriterijuma koji su grupisani u 10 kategorija.

To su, najprije, posjedovanje strateškog plana razvoja sa planom kapitalnih infrastrukturnih ulaganja, postojanje funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i Privrednog savjeta za stalnu komunikaciju i saradnju s privredom u cilju kreiranja boljih uslova poslovanja.

Za svaku modernu lokalnu samoupravu neophodno je i da ima efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, da raspolaže informacijama gdje je moguće ulagati i koje povoljnosti za investiranje nudi, te da je transparentna po pitanju troškova poslovanja za privredu.

Potrebno je i da posjeduje programe prekvalifikacije radne snage prema potrebama investitora. Posebno se vrednuje stimulisanje razvoja preduzetništva kroz finansijske i nefinansijske podsticaje i olakšice, posvećenost zaštiti životne sredine, kao i digitalizaciji administrativnih procedura i rješenja za efikasnije informisanje građana i privrede.

- Poziv upućujemo reformski orijentisanim lokalnim liderima koji učešćem u programu ulaze u regionalnu utakmicu za održive investicije i bolji životni standard. Početni korak u ovom procesu je da lokalna zajednica prepozna jedinstvene potencijale i ulogu privrede u kreiranju održive strategije razvoja. BFC SEE program u tome pomaže jer daje jasne smjernice za očuvanje zaposlenosti i otvaranje radnih mjesta kroz jačanje partnerstva s lokalnom privredom. Kriterijumi prate razvojne i prostorne planove, i pomažu da se unaprijedi organizacioni kapacitet, efikasnost i nivo digitalizacije opštinskih usluga. Standard rangira i konkurentnost u pogledu lokalnih nameta i posebno vrednuje podršku preduzetništvu, inovacijama i zelenoj ekonomiji - kaže Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore.

Proces sertifikacije traje 12 mjeseci i počinje obukom tima lokalne samouprave koji je zadužen za ispunjavanje postavljenih kriterijuma.

Slijedi proces evaluacije, u kojem se ocjenjuje trenutno stanje u gradu ili opštini, nakon čega se rukovodstvu dostavlja izvještaj s konkretnim preporukama za unapređenje koje je potrebno primijeniti u zadatom periodu.

Na kraju procesa, nezavisna verifikaciona komisija procjenjuje da li lokalna samouprava ispunjava uslove da stekne BFC SEE sertifikat.

- U Crnoj Gori su BFC sertifikat zavrijedile Podgorica, Tivat, Žabljak, Danilovgrad i Bijelo Polje i one jesu među najuspješnijim lokalnim samoupravama kada je riječ o privlačenju ulaganja i razvoju lokalne privrede. Želimo da i druge motivišemo da se pridruže tom klubu najboljih. Sertifikat BFC donosi prepoznatljivost u odnosu na druge lokalne samouprave, uz bolju poziciju na investicionoj mapi jugoistočne Evrope i veće šanse za privlačenje ulaganja. Takođe, lokalne samouprave dobijaju i priliku za učešće u regionalnim projektima koje finansiraju međunarodni donatori i mogućnost za razmjenu znanja s najuspješnijim lokalnim samoupravama. Sve to na kraju vodi do novih radnih mjesta i boljeg kvaliteta života građana - ističe Drakić.

Za učešće u programu, zainteresovani gradovi i opštine mogu da dostave prijavu putem sajta www.bfc-see.org. ili da se obrate Privrednoj komori Crne Gore, kao nadležnom Tehničkom sekretarijatu za sprovođenje BFC SEE programa u Crnoj Gori.

U narednom periodu biće organizovana i info sesija „Kako dostići standarde međunarodne BFC SEE sertifikacije“. Tom prilikom svi zainteresovani učesnici, predstavnici gradova i opština moći će da se dodatno informišu o detaljima i uslovima učešća u BFC SEE programu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:47