/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
20/04/2022 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Позив пореским дужницима да се пријаве за репрограм

Јавни позив је објављен и на интернет страницама Министарства финансија и социјалног старања www.миф.гов.ме и Управе прихода и царина www.upravaprihoda.gov.me

Министарство финансија и социјалног старања позвало је све пореске дужнике да до 3. јуна поднесу захтјев за репрограм пореског потраживања, јавља Мина бизнис.

-Позивају се сви заинтересовани порески дужници, предузећа и грађани, који имају неплаћена пореска и непореска потраживања доспјела за плаћање закључно са овим даном, да поднесу захтјев за репрограм пореског потраживања- наводи се у позиву.

Захтјев за репрограм пореског потраживања, подноси се Управи прихода и царина, електронским путем, употребом електронског цертификата, преко Портала Управе прихода и царина (хттпс://епријава.таx.гов.ме) или на прописаном обрасцу непосредно надлежној Подручној јединици, у року од 45 дана од објављивања јавног позива, најкасније до 3. јуна.

Предмет репрограма пореског потраживања могу бити сва пореска и непореска потраживања настала по основу пореза на добит предузећа, на доходак грађана, на додату вриједност, на промет непокретности, пореза на кафу, доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање, за обавезно здравствено осигурање, осигурање за случај незапослености, као и доприноса Фонду рада и концесионих накнада.

-Пореска и непореска потраживања која доспију за плаћање након данашњег дана сматрају се текућим обавезама које су порески дужници дужни да измирују, у периоду за који је одобрен репрограм пореског потраживања, у законом прописаним роковима- рекли су из Министарства.

Предмет репрограма не може бити пореско потраживање дужника над којим је отворен стечајни поступак, осим ако се стечај спроводи реорганизацијом, пореско потраживање за које није поднијета пореска пријава у складу са законом, као ни потраживање пореског дужника за које је извршено одлагање.

Образац захтјева за репрограм пореског потраживања доступан је на интернет страници Управе прихода и царина (www.управаприхода.гов.ме ).

Захтјев за репрограм пореског потраживања, поред општих података о пореском дужнику, врсти и износу пореских потраживања, обавезно садржи и предлог динамике отплате репрограма у којем су назначени број мјесечних рата и износ који не може бити мањи од износа прописаног Законом.

Репрограм пореског потраживања може се одобрити у највише 60 једнаких мјесечних рата.

Минимални износ мјесечне рате која може бити предмет репрограма износи 50 ЕУР за појединца који не обавља привредну дјелатност, 70 ЕУР за предузетника који плаћа обавезе у паушалном износу, као и 100 ЕУР за предузетника који плаћа обавезе према стварном дохотку.

Минимални износ мјесече рате износи и 100 ЕУР за предузеће које има до пет запослених, 500 ЕУР за фирме које имају од шест до 50 запослених, као и хиљаду ЕУР за компанију која има преко 50 запослених.

-Порески дужник, коме се одобри репрограм, дужан је да једнократно уплати десет одсто од укупног износа пореског потраживања утврђеног рјешењем о репрограму у року од десет дана-наводи се у позиву.

Управа прихода и царина, о захтјеву пореског дужника за репрограм пореског потраживања, одлучује рјешењем, у року од 60 дана од истека рока за подношење захтјева.

-Уколико порески дужник коме је одобрен репрограм не уплати једнократну уплату у утврђеном року, редовно не плаћа мјесечне рате у складу са рјешењем или у периоду за који је одобрен репрограм не измирује редовно текуће обавезе, порески орган ће укинути рјешење о репрограму- објаснили су из Министарства.

Такође, у том случају пореско потраживање утврђено рјешењем о репрограму ће се увећати за припадајућу камату од дана његовог настанка, а порески орган ће по службеној дужности покренути поступак принудног извршења. Ако се наплата пореског потраживања не може извршити принудним извршењем, порески орган ће поднијети предлог за покретање стечајног поступка.

-Пореском дужнику који измири пореско потраживање у роковима и на начин утврђен рјешењем о репрограму, отписује се цјелокупна камата и трошкови поступка у вези са тим пореским потраживањем- наводи се у позиву.

Порески дужници којима су неопходне додатне информације у вези са остваривањем права на репрограм могу контактирати непосредно надлежну Подручну јединицу Управе прихода и царина или се обратити путем телефона Одсјеку за управљање дугом на број: 067 313 672, као и електронским путем на адресу: репрограм@таx.гов.ме.

Јавни позив је објављен и на интернет страницама Министарства финансија и социјалног старања www.миф.гов.ме и Управе прихода и царина www.upravaprihoda.gov.me.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:38