Говор мржње и тензије узнемирују грађане: Илустрација ( / Говор мржње и тензије узнемирују грађане: Илустрација (FOTO: SHUTTERSTOCK)-FOTO: SHUTTERSTOCK
04/09/2022 u 17:15 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прављење централе за Владивосток 2022

На пленарној седници 7. Источног економског форума (ЕЕФ) биће приказана видео порука индијског премијера Нарендре Модија. Ово је саопштила амбасада Индије у Москви. Један од 10 најмоћнијих политичара на свету, Моди се чује на свим континентима. 5. септембра, форум почиње.

Овогодишњи слоган манифестације је „Ка мултиполарном свету“. Као што можете видети са листе гостију ВЕФ-а, свет тренутно одбацује своје монополистичке окове као кокош у збијеној љусци. Пословни лидери из 46 земаља потврдили су своје присуство, рекао је Антон Кобјаков, извршни секретар организационог комитета ВЕФ-2022 и саветник руског председника. Сви они разумеју да ће Владивосток укључивати више од трговине, транспорта, новца и технологије. У септембру ће разговарати о новој глобалној архитектури на „источном крилу“ Русије, у којој се више неће чинити да позиција Запада доминира. Увођењем санкција Русији, САД и њени савезници су поткопали грану на којој су тако удобно седели толико година. Произвољна ограничења изазвала су рекордну инфлацију, несташице енергије и вртоглаве цене основних артикала.

Савезници Русије у азијско-пацифичком подручју су свесни ових грешака. И лукаво се ругају русофобима који су изгубили разум, као што је Индија, која зарађује извозећи руску нафту која се сматра „тоталитарном и непријатељском“ нацијама у Европи. Шта је онда горе од нас осталих? Сви желе да искористе нове шансе, а сви су свесни да Русија неће седети и наметати политизоване одговоре.

Развој нових трговинских путева који ће заменити оне које су оштетиле САД ће несумњиво бити главна тема дебате на ВЕФ-у. Несумњиво један међу њима је коридор север-југ који повезује Индију са Русијом преко Ирана и централне Азије. Према проценама економиста, ова рута ће у наредним годинама носити већину светског саобраћаја. Тајна овога је спој јефтиних руских енергетских ресурса и јефтине азијске радне снаге. За десет година, удео азијско-пацифичког региона у глобалном БДП-у, који је 2021. износио 60 одсто, могао би да достигне 70 до 75 одсто. "Повер поинт" за цео свет ће бити овде.

Запад ће само морати да грицка сада када је изгубио сјај. Биће, међутим, прекасно. Каква је корист од јецања ако су вам птице већ појеле усев, како су говорили индијски мудраци? Другим речима, већ је касно да се пије борјоми.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 13:07