Иван Вучиновић / - к.м.
09/02/2023 u 16:21 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik Pomorskog saobraćaja nezakonito dobio otkaz

Tužilac je bio prisiljen pod prijetnjom otkaza ugovora o radu, zaključiti aneks ugovora. Prethodno je tužilac kod tuženog bio raspoređen na radno mjesto biljetar, navodi se u presudi

Osnovni sud u Herceg Novom donio je presudu kojom se poništavaju kao nezakonite odluke Pomorskog saobraćaja o prestanku radnog odnosa Ivana Vučinovića, iz 2019. godine. Vučinović јe tada bio u stalnom radnom odnosu kod tuženog na poslovima biljetara, a bio je i predsjednik Sindikalne organizacije Pomorskog saobraćaja.

- Tužilac je bio prisiljen pod prijetnjom otkaza ugovora o radu, zaključiti aneks ugovora. Prethodno je tužilac kod tuženog bio raspoređen na radno mjesto biljetar. Tuženi je nezakonito donio odluke o prestanku radnog odnosa tužioca od 09.12.2019. koje su neodržive, a tužiocu nije omogućeno učestvovanje u disciplinskom postupku, a pri tom tužilac nije učinio bilo kakvu povredu radnih obaveza koje su mu u tom postupku stavljene na teret - piše u obrazloženju presude.

Takođe, po mišljenju tužioca, radi se o očiglednoj antisindikalnoj diskriminaciji.

- Ovom presudom smo dokazali da je Pomorskim saobraćaj na najgori mogući način pokušao da uguši osnivanje sindikata i da je nezakonito sindikalcima podijelio otkaze kršeći prava koja su zagarantovana Ustavom Crne Gore i potvrđena međunarodnim aktima.Možda sam malo duže čekao na pravdu, ali najbitnije je da je na kraju došla i nadam se da će se svim ovakvim poslodavcima stati na kraj i da će prava radnika i onih koji ih zastupaju biti na većem nivou nego do sada - izјavio јe Vučinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 07:35