/ - фото ЦБЦГ
29/10/2021 u 09:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представници ЦБЦГ на координацији „Бечке иницијативе“

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић и вицегувернер Никола Фабрис учествују на координацији Европске банке “Бечка иницијатива”, која се одржава 28. и 29. октобра у Сплиту.

- На конференцији је констатовано да се очекује значајан глобални економски опоравак у 2021. и 2022. години. За земље Источне Европе које нијесу чланице Европске уније очекује се стопа раста од 6,1 одсто у текућој години. Указано је и да се очекује да ће глобални раст инфлације бити највјероватније привременог карактера. Међутим, за разлику од развијених земаља Европе где су инфлациона очекивања ниска, у европским привредама у транзицији она су у порасту. Сугерисано је да повлачење фискалних стимуланса не смије бити нагло да се не би угрозио економски опоравак, али ни да не може трајати неограничено да се не би угрозила фискална стабилност- наводе у саопштењу.

Констатовано је да пандемија није утицала негативно на ниво НПЛ-а у Источној Европи, те да Црна Гора, заједно са Хрватском, Пољском, Сјеверном Македонијом, Албанијом, Словачком и Мађарском, има покриће НПЛ-а регулаторним резервама које су изнад просјека.

На састанку са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), гувернер Жугић је истакао да је црногорски банкарски систем високо ликвидан, те да је коефицијент солвентности готово два пута виши од законског минимума. Такође је навео да је већина банкарских показатеља на рекордном нивоу. Гувернер Жугић је сугерисао представницима ЕБРД-а да размотре кредитне линије за микрофинансирање и захвалио се на подршци коју је ова институција пружила Фонду за заштиту депозита.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:28