/ - PRIVREDNA KOMORA
24/11/2022 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnici Privredne komore sa Timonijeom: Neophodna snažnija ekonomska saradnje CG i Francuske

Predsjednica Drakić je istakla kvalitetnu saradnju sa Privrednom komorom Francuske, razvojnim agencijama i Francusko-crnogorskim poslovnim klubom sa kojim naredne sedmice realizuje konferenciju o sajber bezbjednosti. Apostrofirala je značaj saradnje u oblasti upravljanja otpadom i zaštiti životne sredine

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić i potpredsjednik Pavle D. Radovanović sastali su se 24. novembra sa ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom i novim šefom regionalnog ekonomskog odjeljenja za Zapadni Balkan Pjerom Granžuanom.

- Bila je ovo prilika da se gospodin Granžuan upozna sa važnom ulogom koju krovna asocijacija crnogorske privrede, sa 95-godišnjom tradicijom, ima u unapređenju poslovnog ambijenta, internacionalizaciji poslovanja crnogorskih kompanija, povezivanju sa inostranim partnerima, razvoju cjeloživotnog, stručnog i dualnog obrazovanja, realizaciji međunarodnih projekata, saopšteno je iz Privredne komore.

Predsjednica Drakić je istakla kvalitetnu saradnju sa Privrednom komorom Francuske, razvojnim agencijama i Francusko-crnogorskim poslovnim klubom sa kojim naredne sedmice realizuje konferenciju o sajber bezbjednosti. Apostrofirala je značaj saradnje u oblasti upravljanja otpadom i zaštiti životne sredine, u susret ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 27.

- Možemo još mnogo naučiti iz francuskih iskustava u ovoj oblasti, kazala je Drakić, ističući i važnu ulogu Privredne komore u digitalnoj transformaciji i tranziciji ka cirkularnoj i zelenoj ekonomiji, dok je potpredsjednik Radovanović kratko približio učešće ove asocijacije u pregovaračkom procesu sa EU.

Sagovornici su istakli važnost unapređenja ekonomske saradnje dvije države i veće zastupljenosti francuskih investitora u razvojnim projektima naše zemlje.

Prema riječima ambasadora Timonijea, Crna Gora mora snažnije promovisati turističku ponudu na francuskom tržištu. ističe važnost razvijanja kulturnog i zdravstvenog turizma i njihovog približavanja zapadnim gostima.

- Druga oblast saradnje koju prepoznajem je u smanjenju zagađenja životne sredine i kompanija Valco je dobar primjer toga. Želimo da ovdje formiramo hab za regionalne aktivnosti u oblasti depolucije. Potrebne su nam uspješne priče poput Valco Grupe kako bismo privukli investitore,  rekao je Timonije.

Pjer Granžuan uviđa izostanak francuskih kompanija u realizaciji kapitalnih projekata u Crnoj Gori, što smatra da nije dobro.

- Vaša zemlja je najsnažnija u regionu i ima najviše potencijala za veće partnerstvo sa Francuskom na konkretnim projektima. Moramo više raditi na vašoj saradnji sa Business France, MEDEF-om i sličnim razvojnim agencijama. Pokušajmo da unaprijedimo institucionalne veze, jer će to doprinijeti snažnijem učešću francuskih kompanija na vašem tržištu, kazao je Granžuan.

U radu sastanka učestvovala je i Ivana Parača, iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:36