Са састанка
31/08/2021 u 17:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представници Владе посјетили ИРФ: Заједничким напорима до снажније кредитне подршке привреди

Фонд ће, у сарадњи са Владом, у 17 општина идентификовати пројекте који испуњавају услове за финансирање и исте подржати путем кредитних аранжмана под повољнијим условима

Министри економског развоја и пољопривреде, шумарства и водопривреде Јаков Милатовић и Александар Стијовић, са Државним секретарима Министарства економског развоја Миленом Липовином-Божовић и Министарства финансија и социјалног старања Бранком Крвавцем, посјетили су Инвестиционо Развојни фонд Црне Горе, гдје су са предсједником Одбора директора Велизаром Калуђеровићем и извршном директорицом Иреном Радовић, разговарали о сарадњи са међународним кредитним институцијама, актуелним пројектима са посебним акцентом на финансирање општина на сјеверу, као и подршци пројектима зелене економије. 

Након кратке презентације досадашњих резултата пословања, представници Владе су се детаљније упознали са планираним активностима ИРФ-а, као и мјерама за њихово спровођење.  

Саговорници су се усагласили да су преданим радом Владе Црне Горе створени бољи услови за функционисање привреде, у првом реду микро, малих и средњих предузећа, те да су унапрјеђење економске политике и подстицање убрзаног привредног развоја Црне Горе, приоритети од значаја за Владу Црне Горе.

На тој линији су истакли и значај  успјешне туристичке сезоне која је креирала повољнију макроекономску ситуацију, што је резултирало смањењем потребе за репрограмирањем постојећих кредита и додатном подршком ликвидности, а отворило простор за инвестиције.

Од великог значаја је како су казали и аранжман са Развојном банком Савјета Европе (ЦЕБ) у износу од 30 милиона еура, чије се закључење очекује до краја године, а који се односи на побољшање услова живота у општинама са индексом развијености испод државног просјека.

Фонд ће, у сарадњи са Владом, у 17 општина идентификовати пројекте који испуњавају услове за финансирање и исте подржати путем кредитних аранжмана под повољнијим условима.

Договорено је да се по овом питању дјелује синхронизовано, заједнички обилазе општине и тако идентификују локалне самоуправе чији пројекти би били кандидовани за кредитирање посредством Фонда.

Представници Владе и ИРФ-а најавили су нове аранжмане са неколико међународних институција како би се обезбиједила додатна подршка привреди. 

На састанку је било ријечи и о могућности да се, на бази средстава додијељених од стране међународних кредитора, подржи Програм економског опоравка, а договорено је и да се иницира процес апилицирања за средства које би, под повољним условима, држави одобрила Свјетска банка.  

Закључено је да ће Влада и ИРФ заједничким напорима још снажније подржати микро, мала и средња предузећа, финансирање инфраструктурних пројеката, пројекте заштите животне средине и подстаћи финансирање других пројеката од локалног, регионалног и државног значаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:08