Базена нема у књиговодственој евиденцији
21/09/2021 u 08:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предузеће "Спортски објекти" погрешно исказало трошкове од 1,88 милиона еура

ДРИ је утврдила бројне неправилности у финансијским исказима општинског предузећа за 2020. годину. Утврдили су да је погрешно исказан износ од 1,88 милиона еура, за авансе за нематеријална улагања, док ревизору нису дали папире за одложене порезе и инвестиције у току од укупно 90 хиљада еура

Државна ревизорска институција (ДРИ) дала је фирми "Спортски објекти", чији је власник Главни град, негативно мишљење на финансијску ревизију и условно мишљење на ревизију правилности финансијских исказа за 2020. годину. ДРИ је финансијском ревизијом стекла разумно увјерење да погрешна приказивања, појединачно или збирно, имају и материјалан и прожимајући ефекат на финансијске извјештаје. Субјекту ревизије су дали укупно 20 препорука и извјештај послали одбору директора, Главном граду и Скупштини ЦГ.

– Друштво није у складу са Законом о рачуноводству сачинило и у предвиђеном року доставило надлежном органу исказ о промјенама на капиталу, исказ о новчаним токовима и извјештај менаџмента. Финансијске исказе је потписало лице које нема статус одговорног лица за састављање финансијских исказа у друштву, већ је ангажовано уговором о дјелу – наведено је у извјештају о ревизији, којом је руководио Зоран Јелић.

”Финансијске исказе је потписало лице које нема статус одговорног лица за састављање финансијских исказа у друштву, већ је ангажовано уговором о дјелу

Оснивач и стопостотни власник ДОО "Спортски објекти" је Главни град, предсједник одбора директора је Веско Лекић, док је извршни директор Војислав Марковић.

Ревизијом је утврђено да су улагања, која се односе на радове на наткривању ватерполо базена у 2016. години, евидентирана на рачуну 016 – аванси за нематеријална улагања, умјесто на рачуну 027 – некретнине, постројења и опрема.

– У 2020. години, износи са рачуна 016 – аванси за нематериjална улагања, прекњижени су на рачун 015 – нематериjална улагања у припреми. То су износи са рачуна 0160 – аванси за нематериjална улагања у развоj – износ од 1,88 милиона еура (коjи jе погрешно исказан) и са рачуна 0161000 – инвестициjе у току – опрема, у износу од 66,95 хиљада. Тако jе добиjен укупан износ рачуна 015 – нематериjална улагања у припреми од 1,95 милиона. Ревизору ниjе достављена документациjа за опрему у вриjедности од 66.951 еуро – констатује се у извјештају.

У књиговодственоj евиденциjи друштва, како је утврдила ДРИ, ниjесу приказани обjекти у власништву Главног града, на коjима "Спортски објекти" имају право коришћења: Градски базени, Спортски центар "Морача", Стадион малих спортова, Стрелиште "Љубовић", Градски стадион и Кошаркашко игралиште у Његошевом парку.

– На рачуну 288 – одложена пореска средства у билансу стања приказан jе износ од 21.921 еуро. Ревизору ниjе достављена потребна документациjа – докази (аналитичка картица, обрачун и др.) на основу коjих jе извршено књижење наведеног износа. Запослени у субjекту ревизиjе ниjесу дали обjашњење у вези ове билансне позициjе, па се ревизор ниjе могао увjерити у тачност исте – констатовали су ревизори.

ДРИ је утврдила да одбор директора није предложио оснивачу, Главном граду, увећање капитала нити је за то добио сагласност. Спортски објекти су увећали капитал за 1,83 милиона, а за то нису презентовали документацију која би послужила као основ књижења увећања капитала у том износу.

Бемакс арена коштала 5,6 милиона

Друштво jе са Кошаркашким савезом ЦГ закључило уговор о jавно-приватном партнерству у циљу реконструкциjе диjела Спортског центра "Морача" (дворана са два базена и пратећим садржаjима) у мултифункционалну дворану.

– На основу окончане ситуациjе, коjу jе испоставио извођач радова Бемакс д.о.о. Подгорица, вриjедност изведених радова износи 4.633.323 еура, што са обрачунатим ПДВ-ом од 972.998 еура даjе укупну вриjедност изведених радова са ПДВ-ом од 5.606.321 еуро – прецизира се у извјештају.

Врховна ревизија је увидом у картицу промета друштва утврдила да jе друштво на овом рачуну на дан 31.12.2020. године евидентирало уплате Главног града у износу од 2,13 милиона еура, док jе у поступку ревизиjе презентирало уплате Главног града у износу од 2,19 милиона, односно 61.098 еура више него што jе евидентирано у главноj књизи.

– Уплате су вршене од стране Главног града Подгорица у току 2016. године (jедна уплата), 2017. године (14 уплата) и у току 2018. године (три уплате). Наведене уплате Главног града немаjу карактер краткорочног кредита од матичних и зависних правних лица и у том смислу не ствараjу обавезу субjекту ревизиjе да поменути износ врати Главном граду, већ да тим средствима изврши плаћање обавеза према извођачу радова на прекривању базена. Друштво jе у исказу о финансиjскоj позициjи на 31.12.2020. године оваj износ исказало на рачуну 420 – краткорочне финансиjске обавезе иако се не ради о обавези друштва коjа се у наведеном износу преноси из 2018. године, а у наjзначаjниjем диjелу jе настала током 2017. године. Друштво jе исказало краткорочне обавезе у увећаном износу од 2,13 милиона – пише у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

16. april 2024 00:00