Давидовић хоће да купи Жељезару / - SRDJA BOLJEVIC
11/06/2022 u 08:29 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преговори о куповини Жељезаре почињу у понедјељак

Задовољни смо што се напокон нешто покренуло у циљу разрјешења тешке ситуације у фабрици и сматрамо да је за Жељезару понедјељак дан "Д", рекао је један од представника радника Иван Вујовић

Судбина никшићке Жељезаре "Тошчелик", чији радници протестују у управној згради, рјешаваће се у понедјељак када ће у Подгорци бити одржан састанак. О куповини никшићке фабрике са представницима садашњег власника, турске фирме "Тошчелик", тог дана преговараће никшићки бизнисмен Миодраг Дака Давидовић, а у присуству министра економског развоја Горана Ђуровића.

Предложено је да разговорима присуствују представници радника, а да ли ће то турски инвеститор прихватити, видјећемо. У сваком случају задовољни смо што се напокон нешто покренуло у циљу разрјешења тешке ситуације у фабрици и сматрамо да је за Жељезару понедјељак дан "Д" – рекао је један од представника жељезараца Иван Вујовић.

Давидовић је тренутно једини заинтересован за преузимање никшићке фабрике у којој је "Тошчелик" у марту прошле године обуставио прозводњу, а онда недавно и одлучио да отпусти 229 запослених и за рад у будућој фирми за продају метала и руде, како су пререгистровали Жељезару, остави 25 радника. Огорчени таквом одлуком металурзи су прије десетак дана ушли у управну зграду фабрике гдје даноноћно бораве тражећи покретање производње и поништење одлуке о отказима.

– Ми ћемо и даље остати у управној згради и чекати исход преговора. Давидовић је одлучан да преузме Жељезару и тако спаси и њу и нас запослене. Захвални смо и министру Ђуровићу што се заложио да се ситуација рјешава и што нам је током свих ових претходних дана био на располагању – казао је за "Дан" Вујовић.

"Тошчелик", ћерка фирма турског индустријског гиганта "Тосјали групе", имовину Жељезаре из стечаја купила је 2012. гдоине за око 15 милиона еура. У протеклих десет година нису испоштовали инвестициони план који је предвиђао улагање за период од три године у износу од 35 милиона еура, упослење до 550 радника и годишњу производњу од око 400.000 тона челика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:07