prehrambeni artikli, peciva, hleb, hljeb / PREHRAMBENI ARTIKLI - IVAN PETROVIC-IPE
28/07/2023 u 11:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prekinut javni poziv za pomoć pekarima: Ispituju da li se pomoć države usmjerava diskriminatorski

Kako su objasnili postupak je prekinut jer je stigla prijava da u ovom slučaju radi o povredi pravila konkurencije i postojanju uticaja na tržište

Ministarstvo poljoprivrede prekinulo je postupak Javnog poziva za pomoć pekarskoj industriji od 12. jula 2023. godine kojim se pozivaju zainteresovani privredni subjekti, registrovani za proizvodnju hljeba i distribuciju na veliko, da dostave zahtjeve za podršku kojim potvrđuju da su tokom perioda važenja Odluke o utvrđivanju maksimalne maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba.

Kako su objasnili iz Ministarstva, postupak je prekinut jer je stigla prijava da u ovom slučaju radi o povredi pravila konkurencije i postojanju uticaja na tržište, odnosno da se pomoć države usmjerava diskriminatorski. 

Oni podsjećaju da je ova odluka stupila na snagu 10.8.2021, a kojom se prodavci na veliko obavezuju da će dnevno isporučivali trgovinama prosječno više od 1.000 komada vekni pšeničnog bijelog hljeba tip — 500, gramaže od 500g do 600g i gramaže od 300g do 400g, po cijeni ne višoj od 0,393 eura bez PDV-a po komadu.

Kako navode iz ministarstva prekid postupka traje sve dok Agencija za zaštitu konkurencije i Agencija za sprečavanje korupcije ne riješe prethodno pitanje utvrđivanja osnovanosti navoda iz podneska zainteresovane strane.

- Prekidom postupka prestaju da teku svi rokovi određeni za procesne radnje. Postupak u ovoj upravnoj stvari nastaviće se kada prethodno pitanje bude riješeno od strane Agencije za zaštitu konkurencije i Agencije za sprečavanje korupcije - dodaju iz ministarstva poljoprivrede.

Kako podsjećaju, Vlada je svojim Zaključkom broj 07-307/23-330012 od 6. jula zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da sprovede postupak pomoći pekarskoj industriji.

- U postupku izvršenja Zaključka Vlade broj 07-307/233300/2 od 6. jula 2023. godine, a u cilju pravilnog i zakonitog postupanja ovo ministarstvo je obrazovalo rješenjem br. 12-307/23-1730311 od IO. jula 2023. godine Komisiju za pripremu i sprovođenje Javnog poziva za dodjelu podrške pekarskoj industiji. Zadatak ove komisije da pripremi Javni poziv za podršku pekarskoj industriji, ocijeni prispjele zahtjeve i pripremi Listu privrednih subjekata koji su ostvarili pomoć. Nakon što je Komisija pripremila predlog teksta Javnog poziva za podršku pekarskoj industriji, u skladu sa kriterijumima koje je Vlada usvojila Zaključkom broj 07-307/233300/2 od 6. jula 2023. godine, isti je dostavila ovom ministarstvu, na dalje postupanje - navodi se u obrazloženju.

Ministarstvo je prihvatilo dostavljeni predlog i dana 12. jula i  objavilo Javni poziv za pomoći pekarskoj industriji od 12. jula 2023. godine, kojim se pozivaju zainteresovani privredni subjekti, registrovani za proizvodnju hljeba i distribuciju na veliko, da dostave zahtjeve za podršku.

Ovim javnim pozivom, kako naglašavaju iz ovog resora. propisani su pravila i uslovi za učešće u postupku javnog poziva.

- Budući da je članom 63 Zakona o državnoj upravi, Ministarstvo dužno da bezbijedi izvršenje zaključaka Vlade, isto je postupilo u skladu sa Zakonom i u izvršenj zaključka objavilo Javni poziv kojim se pozivaju zainteresovani privredni subjekti za proizvodnju hljeba i distribuciju na veliko. Nakon objavljivanja predmetnog javnog poziva, ovom ministastarstvu dostavljen je anonimni prigovor sa email adrese „Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli." i istim su tražili da se postupak javnog poziva obustavi zbog, kako se navodi, činjenice da se u konkretnom slučaju radi o povredi pravila konkurencije i postojanju uticaja na tržište, odnosno da se pomoć države usmjerava diskriminatorski. U svojem podnesku zainteresovana strana u bitnom istakla da je Javni poziv za pekare koje su isporučivale preko 1000 komada hljebova po definisan j gramaži vrhunac diskriminacije i targetiranja preduzeća kojima treba nezakonito udiijeliti narodni novac - objašnjavaju oni.

U toku trajanja ovog javnog poziva Komisija nije zasijedila i nije cijenila nijedan pristigli zahtjev, te poručuju da neće zasijedati i iste neće cijeniti dok se ne ispita osnovanost navoda od strane nadležnih državnih organa.

- Polazeći od navoda iz predmetnih podnesaka, po nalaženju ovog ministarstva, nesumnjivo proizilazi da je neophodno ispitati navode zainteresovane strane, a u konkretnom slučaju to pitanje se odnosi na moguće povrede pravila konkurencije i postojanja uticaja na tržište, odnosno da se pomoć države usmjerava diskriminatorski, a posebno da postoji zloupotreba službenog, poslovnog, odnosno društvenog položaja ili uticaja u cilju sticanja lične koristi ili koristi za drugog za čije rješavanje je nadležna Agencija za sprečavanje korupcije - dodaju iz ovog ministarstva,

Ministarstvo će, dodaje se, uputiti zahtijev prema nadležnim organima da, ukoliko nijesu, pokrenu postupak za rješavanje prethodnog pitanja, kako bi se stvorili uslovi za donošenje odgovarajućih odluka u ovoj upravnoj stvari.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:58