/ - Са догађаја
08/12/2021 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преко милион еура за развој ИТ сектора у Црној Гори

Министар Милатовић и ICT Cortex потписали уговор вриједан преко милион еура

Министар економског развоја Јаков Милатовић потписао је данас уговор о суфинансирању ИЦТ Цортеx кластера са извршним директором Тариком Заимовићем. ИЦТ Цортеx је добитник Конкурса за подршку развоја стратешког приоритета Стратегије паметне специјализације Црне Горе – Информационо комуникационих технологија. 

Укупан износ предвиђен за реализацију програма рада ИЦТ кластера Цортеx за период од три године износи преко милион еура. Програм ће бити подржан од стране Министарства економског развоја у износу од преко 500.000 еура, док ће у истом износу бити и контрибуција ИТ компанија, чланица кластера. 

-Влада је у претходном периоду уложила велике напоре у креирању како институционалног тако и одговарајућег програмског оквира који ће заједно омогућити адекватнију укљученост иновационе заједнице у процес планирања и имплементације политике иновација, али и креирати предуслове за наставак имплементације паметне специјализације у Црној Гори-казао је министар Милатовић, саопштили су из Министарства.

-У овако, реформски, ојачаном институционалном и програмском оквиру за иновације посебну улогу имају иновационе инфраструктуре, а међу њима свакако и кластерске организације. Свјесни ваше улоге у иновационом екосистему, одлучили смо се за циљану подршку која представља иницијални импулс вашег даљег раста и развоја- истакао је минстар. 

-Посебно ми је задовољство што сам данас овдје и имам прилику да подржим програм ИЦТ Цортеxа. Радује ме што је ИЦТ Цортеx већ оперативан, што је остварио подршку кроз неколико пројеката, има стратегију развоја и полако се позиционира као ниша технолошких компанија, што додатно охрабрује и Министарство да ће ова прича бити успјешна и да ћемо током периода заједничне сарадње на овом програму отворити и друге бројне могућности сарадње- рекао је министар. Том приликом поручио је да ће Влада и даље радити на унапређењу оквира и екосистема који је неопходан за обезбјеђивање дигиталних иновација у индустрији и образовању, те да ИЦТ Цортеx не види само као корисника једног од програма, већ и као кредибилног партнера у креирању Владиних политика.

Државна секретарка у Министарству економског развоја, Милена Липовина-Божовић, казала је да је тај сектор најлакши јер нема наслијеђених проблема али и најизазовнији, јер је на самом зачетку и потребно је пуно напора свих актера у заједници да би се значајнији напредак осјетио.

-То су процеси који захтијевају велико вријеме и резултати не могу бити видљиви у тако кратком року- рекла је Липовина-Божовић.

Када је у питању тај иновациони еко систем, Влада је жељела да средствима које је издвојила за Фонд за иновације од милион ЕУР снажно подрже иновациону заједницу.

-Ову причу са ИЦТ Цортеx видимо као нешто што ће дати додатну снагу и подстрек да се све оно што смо замислили у наредном периоду деси много брже и квалитетније- казала је Липовина-Божовић. Према њеним ријечима, бенефити програма се односе на јачање административних капацитета кластерске организације, програме едукације који ће обухватити јачање дигиталних вјештина, учешће у јачању иновационе културе и креирање партнерстава.

Извршни директор кластера ИЦТ Цортеx поздравио је присутне и изразио захвалност што је МЕР направио 

важан искорак на путу ка креирању иновационог екосистема који ће се заснивати на синергији јавно-приватног партнерства. 

-Мишљења сам да иновациона заједница треба да буде главни мотор развоја наше економије и да је то наш највреднији ресурс. Сматрам да ће сваки еуро уложен у знање, технолошки развој, иновације и младе и способне људе бити вишеструко враћен-изјавио је Тарик Заимовић, извршни директор кластера ИЦТ Цортеx

Предсједник скупштине ИЦТ Цортеx је представио досадашње резултате кластера који се окупио око четири основна циља: едукација, интернационализација пословања кроз повећање извоза, дигитализација ЦГ друштва и филантропија кроз оснивање Цортеx фондације. 

-Радујемо се што смо у прилици да отворимо ново поглавље кроз сарадњу са Државом кроз потписивање данашњег уговора. Конкретни резултати су већ остварени дуплирањем чланства, оснивањем Фондације, опипљивом помоћи у процесима дигитализације као и покретањем велике Цортеx Академије - изјавио је Ненад Нововић, предсједник скупштине ИЦТ Цортеx.

ИЦТ Цортеx је основала иновациона ИТ заједница у марту 2021. године, са циљем да буде предводник у дигиталној трансформацији привреде и јавне управе, те да унаприједи оквир и екосистем који је неопходан за обезбјеђивање дигиталних иновација у индустрији и образовању. 

Удружење ће допринијети јачању ИТ сектора и стварању услова да ИТ сектор постане окосница будућег развоја Црне Горе и снажна економска дјелатност која ће креирати водеће извозне производе државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:13