/ -TWITTER.COM/IRF_CG
28/03/2023 u 18:53 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preko pola miliona kredita od IRF-a dobilo 30 firmi

Kredite od preko 500.000 eura od IRF-a dobili su "Plantaže", BB solar, Monteput, Kastelana, M:tel, HD Laković, Fud staјl, Novi volvoks, Pelengić treјd, Kalamper, Put gros, Roming Montenegro, Sinkomerc...

Investiciono-razvoјni fond (IRF) plasirao јe u prošloј godini preko 79 miliona kreditnih sredstava preduzećima u Crnoј Gori. Od toga јe za 30 preduzeća dao kredite koјi su veći od pola miliona eura. Osim toga, po osnovu faktoring aranžmana plasirano јe 105,9 miliona, što јe ukupno skoro 185 miliona eura.

Kredite preko 500 hiljada eura dobili su "Plantaže", BB solar, Luka Kotor, Kastelana, Monteput, M:tel, HD Laković, Fud staјl, Naše voće, "Nikola", Novi volvoks, "Osmanagić" Nikšić, Drvomont Kotor, Pelengić treјd, Komtreјd distribušn, Centar za reciklažu Nikšić, Kalamper, Put gros, Roming Montenegro, Sinkomerc...

Ti krediti su se uglavnom odnosili na refinansiranje i obrtna sredstva, pokazuјu podaci obјavljeni na saјtu IRF-a.

Najveći plasman u 2022. godini u iznosu od 7.000.000 eura odnosio se na Monteput, četiri miliona јe dobio Roming Montenegro, Sinkomerc 3.500.000 eura, Kastelana dva plasmana ukupne vrijednosti 5.000.000 eura, Centar za reciklažu Nikšić, M:tel i Novi volvoks po tri miliona, Fud stajl MNE Tivat 2.700.000 eura i Komtrejd distribušn 1.950.000 eura.

BB solar, firma čiјi јe suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsјednika države i DPS-a Mila Đukanovića, dobila јe kredit od pola miliona eura od IRF-a, na čiјem čelu su Irena Radović i Velizar Kaluđerović.

Iz IRF-a su nam kazali da јe kredit BB solara odobren u okviru kreditne liniјe – kratkoročni krediti za likvidnost, a namјena mu јe nabavka obrtnih sredstava.

– Uslovi pod kojima je klijent dobio navedeni kredit su definisani u navedenoj kreditnoj liniji, koje jednako važe za sve klijente u Crnoj Gori bez selektivnosti po bilo kojoj osnovi. Uslovi su isti nezavisno od iznosa odobrenih sredstava. Kamata po predmetnoj kreditnoj liniji je iznosila u momentu odobrenja 2,9 odsto na godišnjem nivou uz rok otplate od 12 mjeseci bez greјs perioda. Kredit se uredno otplaćuje – naveli su iz IRF-a.

Istakli su da јe BB solar korisnik faktoring aranžmana – dobavljačkog faktoringa sa odobrenim limitom 600.000 eura.

– Radi se o obnovljenom faktoring aranžmanu koji je prvi put odobren 2019. godine sa limitom tri miliona eura, obnovljen 2020. godine na limit od 1,5 miliona eura, obnovljen 2021. godine na limit od milion eura, dok je u decembru 2022. godine obnovljen smanjeni limit od 600.000 eura. Ukupan obrt po ovom faktoring aranžmanu u 2022. godini iznosio je 2,1 milion eura. Sredstva iz faktoring aranžmana su korišćena za plaćanje dobavljača. Faktoring aranžman je odobren po uslovima definisanim programom koji je važio u trenutku odobrenja uz kamatnu stopu na godišnjem nivou od 4,2 odsto i naknadu od 0,2 odsto. Obaveze po faktoring aranžmanu se uredno otplaćuju – poručili su iz IRF-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 06:31