Спајић / Фото: Срђан Бољевић
31/07/2021 u 12:48 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прелиминарни подаци Министарства финансија за крај другог квартала: Држава дужна 4,1 милијарду

Инострани дуг на крају јуна износи 3,65 милијарди, а домаћи 426,6 милиона, што је укупно 4,078 милијарди. Депозити су на крају јуна износили 428,8 милиона, пише "Дан"

Државни дуг на крају другог квартала, односно 30. јуна, износи 4,078 милијарди еура, што је 87,96 одсто процијењеног бруто домаћег производа. Депозити су на крају јуна износили 428,8 милиона, па је нето државни дуг на тај датум износио 3,65 милијарди еура, показују прелиминарни подаци Министарства финансија и социјалног старања (МФСС).

Ове податке је министар финансија Милојко Спајић доставио у одговору на посланичко питање Предрага Секулића (ДПС), којег је занимало колико износи државни дуг прије доласка нове владе и на крају првог полугодишта ове године.

Препорука трговцима да ограниче маржу

Спајић је казао и да ће Влада усвојити препоруке трговаца у малопродаjи, да ограниче трговачку обрачунату маржу, коjа чини саставни дио малопродаjне циjене за сунцокретово уље, биjели шећер и млиjеко. Одговарајући на питање Бориса Мугоше (СД), шта ће предузети да санирају негативне последице драстичног раста цијена, Спајић је казао да је, уз све што раде да ублаже ситуацију насталу усљед раста цијена, корисно што су обезбиjедили бесплатне уџбенике, увођење дjечjег додатка и повећање старачких накнада и минималне зараде.

– Раст циjена прехрамбених производа евидентан jе на међународном тржишту због корона кризе. Оно што нас jе донекле ограничило jе одлука претходне владе да укине робне резерве коjе се користе у оваквим ситуациjама – навео jе Спаjић.

Влада jе, како jе казао, нашла начин да конципира неколико мjера, међу коjима jе ограничила малопродаjну циjену пшеничног биjелог хљеба, а министарство jе покренуло проjекат социjални бон.

Опширније читајте у штампаном издању "Дана"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:16