/ Shutterstock
02/03/2024 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prema ocjeni „S&P“: Poboljšani izgledi Crne Gore iz stabilnog u pozitivan

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga „Standard and Poor‘s“ (S&P) poboljšala izgled Crne Gore iz „stabilnog“ u „pozitivan“, uz očuvanje ocjene kreditnog rejtinga ‘B/B‘, saopštilo je Ministarstvo finansija (MF).

Agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je dosadašnji izgled naše zemlje, označen kao ”stabilan” poboljšan u „pozitivan“, uz zadržavanje ocjene ‘B/B‘.

- Prema metodologiji kreditne rejting agencije „Standard & Poor’s“, a uzimajući u obzir ekonomska kretanja i fiskalne rezultate koji su u samom izvještaju okarakterisani kao pozitivni, neophodno je napomenuti da revidirani izgled (outlook) kreditnog rejtinga za Crnu Goru predstavlja znak pozitivnih kretanja u ekonomiji zemlje, kao i i pozitivnih očekivanja u budućnosti. „Standard & Poor‘s“ izglede procjenjuje na osnovu potencijalnog kreditnog rejtinga u srednjem i dugom roku. Prilikom utvrđivanja prognoze za rejting, uzimaju se u obzir sve promjene u ekonomskim, političkim, fiskalnim i drugim uslovima. U smislu navedenog, izmjena outlooka na „pozitivan“ znači da u srednjem i dugom roku može doći do povećanja rejtinga države - navode iz MF.

U izvještaju S&P se, kako su istakli iz ministarstva, navodi da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 mjeseci ako fiskalni rezultati budu jači nego što se trenutno predviđa, uz trend pada neto javnog duga. U takvom scenariju, ovo bi mogao biti slučaj kao rezultat snažnijeg ekonomskog rasta ili mjera fiskalne konsolidacije. Takođe, do poboljšanja rejtinga bi moglo doći u slučaju jače eksterne pozicije Crne Gore u odnosu na trenutne prognoze.

- Pozitivni izgledi prvenstveno odražavaju potencijal da će se fiskalni i platni bilans za Crnu Goru pokazati jačim nego što se trenutno predviđa, tokom naredne godine, dodatno smanjujući nivo neto javnog duga kao udjela u privredi nakon već konzistentnog pada tokom 2021-2023 - ističe se u saopštenju.

Unapređenje izgleda u „pozitivan“ prvenstveno odražava, navode iz MF, potencijal za dalje jačanje fiskalnih rezultata Crne Gore tokom 2024-2025. godine. Iako se trenutno predviđa prosječan deficit budžeta od 3 odsto BDP-a u naredne dvije godine, Crna Gora je imala uravnotežen budžet u 2023. godini, koji je uglavnom bio podržan snažnim ostvarenjem prihoda, ali i jednokratnim faktorima kao što su prihodi od ekonomskog državljanstva i EU donacije. Po mišljenju analitičara, dalji rast turizma i domaće potrošnje, poboljšanje poreske administracije i dodatne mjere za prikupljanje prihoda, mogle bi da podrže snažniji budžetski učinak za Crnu Goru.

- Predviđa se prosječan fiskalni deficit od 3 odsto BDP-a u periodu 2024-2027. godine, nakon suficita od 0,5 odsto 2023. godine koji je ostvaren uz pomoć jednokratnih prihoda ističu iz ministarstva.

U izvještaju ove kreditne agencije procjene su da će deficit tekućeg računa u prosjeku iznositi 12 odsto BDP-a u srednjem roku.

Za 2024. godinu predviđa se stabilizacija inflacije na prosječnom nivou od 4,3 odsto, podržano baznim efektima i daljim snižavanjem cijena hrane.

Bankarski sektor u Crnoj Gori trenutno pokazuje snažnu likvidnost.

Očekivanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija (SDI) od oko 10 odsto BDP-a godišnje u srednjem roku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:56