Са састанка / - фото: МПШВ
09/09/2021 u 11:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Препознавање улоге жена у Агробуџету

Подршка женама у руралним подручjима jе посебно важна за очување села и очување породице jер jе жена стуб куће, истакао је Стијовић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стиjовић одржао jе састанак са госпођом Боженом Jелушић, предсjедницом Одбора за родну равноправност и посланицом у Скупштини Црне Горе, Сив-Катрине Леиртрое, замjеницом шефа Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори и  Александром Црвеницом, представницом мисиjе ОЕБСА, ради представљања стратегиjа и планова за израду родно одговорног Агробуџета.

Циљ састанка jе био креирање родно равноправног буџета и препознавање улоге жена кроз Агробуџету.

Констатовано jе да Агробуџет већ сада кроз неколико мjера даjе предност женама у смислу бодовања, уз саглашавање да jе свакако потребно додатно истакнути улогу жена из разлога што имамо тренд депопулациjе и одсељавања са руралних подручjа.

На састанку jе истакнута потреба побољшања активног учешћа жена у друштву и побољшању положаjа жена у руралним подручjима кроз приступ различитим прозводњама, попут развоjа малих индустриjа и заната у оквиру сеоских домаћинстава.

– Подршка женама у руралним подручjима jе посебно важна за очување села и очување породице jер jе жена стуб куће. Идеjа jе да се осмислимо неколико агробуџетских мjера кроз коjе би директно подржали женско предузетништво, како би се повећала њихова самосталност и доходак, обезбиjедили извори примања на селу чиме би жене у руралним подручjима постаjале самосталниjе са жељом да остану на селу – истакао jе министар Стиjовић.

Разговарано jе о могућности заjедничке сарадње, студиjских путовања жена коjе су носиоци пољопривредних газдинстава, у земљи и региону на нашем говорном подручjу гдjе би могле да виде успjешне примjере женског предузетништва у руралним краjевима.

На састанку је предложена и заjедничка едукациjа, како би те идеjе преточили у агробуџетске мjере коjе би имале за циљ да подрже женско предузетништво у Црноj Гори у области пољопривреде и сродних заната.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:52