/ -FOTO: ILUSTRACIJA
25/03/2022 u 06:22 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прерађивачи млијека: Ако држава не помогне морамо дизати цијене

Мораћемо кориговати цијене, јер би се наше фабрике затвориле, с обзиром на улазне инпуте које имамо, навели су прерађивачи

Корекција цијена млијечних производа је неминовност, казали су "Дану" прерађивачи домаћег млијека.

Они су навели да у садашњој ситуацији не могу подићи откупне цијене домаћег млијека, те да држава ту треба да се укључи и одржи мљекарски сектор. Навели су и да су произвођачи млијека и прерађивачи у тешкој ситуацији.

– Цијене горива су драстично скочиле, а у сваки производ је урачунато гориво и оптерећује га било у производном, откупном или дистрибутивном смислу. Мљекарска индустрија спада у ниско профитабилне гране индустрије и не можемо да се ослонимо ни на калкулације од јуче – навели су "Дану" прерађивачи који имају више чланова у Удружењу пољопривреде при Привредној комори.

Истакли су да су свјесни да свако подизање цијене финалних производа би довео до тога да су домаћи млијечни производи скупљи од увозних, те да је питање ко би онда купио домаћи производ прије увозног.

– Ми смо произвођачи основне животне намирнице и одговорни смо за све у ланцу, првенствено за наше запослене, у које спадају и кооперанти, као и за потрошаче. Морамо да мислимо и на онога са ниским примањима, како ће он да купи литар нечега. Имам осјећај да се на прерађиваче пребацује лопта. У оваквим условима држава је та која треба да преузме главну улогу и да сачува примарну производњу и прераду, као и сва радна мјеста. Наша предузећа пуне буџет, плаћајући порез и акцизе. Нисмо добили никакво растерећење од државе а очекујемо то. Поготову за наш сектор, јер припада млијечном говедарству, то је нешто што се производи и што је са наших простора – навели су прерађивачи.

Сточари, произвођачи млијека, навели су да не могу опстати уколико се не повећа цијена млијека за десет центи, али су предложили да се сви одрекну по два цента, како би се добило тих десет. Да држава смањи порезе, да прерађивачи подигну откупну цијену за два цента, а да трговачки ланци смање марже са 30 на 20 одсто и да се тако сви одрекну мало, како би се очувала домаћа производња.

– Држава је интервенисала када је кренула пандемија и мљекарска индустрија је сачувана. Сада имамо нову ситуацију, глобалну кризу. Ми подржавамо примарну производњу млијека, али имамо бојазан, јер реално је да ће се морати повећати цијене и за фабрике и запослене и кооперанте, а морамо да водимо рачуна и о потрошачима. Мораћемо кориговати цијене, јер би се наше фабрике затвориле, с обзиром на улазне инпуте које имамо. Сада трпи примарна производња и прерађивачи јер су цијене свега порасле – казали су прерађивачи.

Подсјетили су да су пред крај године повећали цијене готових производа за осам одсто, а млијека за седам одсто, али да су инпути скочили много преко тог процента, те да су и прије повећања цијена крајем прошле године доста трпјели.

– Потребне су мјере помоћи или субвенције. Циљ је сачувати прераду и производњу. У оваквим ситуацијама очекујемо једнако као и кооперанти. Јер, ко ће откупљивати млијеко, ако не сачувамо фабрике. У садашњој ситуацији, ако се не пронађе рјешење за произвођаче и прерађиваче поскупљење млијечних производа је неминовно. Колико ће бити кориговане цијене остаје да се види – казали су прерађивачи.

За понедјељак је заказан састанак произвођача млијека са три министра у вези са постизањем договора који би довео до минималног повећања цијене млијека за грађане.

"Дан" од трговачких ланаца у претходна два дана није добио одговор у вези са предлогом да смање марже на млијечне производе са 30 на 20 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:56