фото: Привредна комора / - фото: Привредна комора
26/03/2022 u 09:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приход од коришћења шума за 2021. 6,13 милиона еура

Увоз производа дрвета, хартије, штампе и намјештаја је износио 141,68 милиона еура, што представља 17,68% укупног увоза, а извоз 38,96 милиона еура

Дрвопрерађивачи су формирали радне групе које ће заједнички предложити услове и критеријуме вредновања понуда за учешће на јавном позиву за давање државних шума на коришћење у текућој години.

Како је саопштено из Привредне коморе, двије радне групе дрвопрерађивача заступаће интересе великих и малих дрвопрерађивача и тежиће да, представницима ресорног министарства и Управе за шуме, понуде на крају јединствену платформу.

На сједници Одбора удружења шумарства, дрвне индустрије, графичке и издавачке дјелатности Привредне коморе  оцијењено је да је у складу са искуством из претходних година, расподјела државних шума на коришћење привредним друштвима изазвала проблеме, па је зато потребно урадити нови правилник којим би сва привредна друштва која уредно измирују порезе и доприносе, имала равноправне услове на јавном позиву и добила количину сировине у односу на производне капацитете и број запослених радника.

 - Овим би се разријешио проблем расподјеле шума на коришћење, сировина усмјерила према производним погонима, повећала производња и користили производни капацитети, зауставила препродаја сировине, повећала запосленост и друго - додају они.

Горан Ђаловић, начелник Дирекције за дрвну индустрију у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде је истакао важност овог питања, те да ће се приликом његовог рјешавања стрикно водити рачуна о законском оквиру, интересима привреде и државе.

 - Шуме су државна имовина и Министарство је сагласно да се са Привредном комором заједнички тражи најбоље решење за њихову додјелу дрвопрерађивачима. Привредници оцјењују да су шуме државни ресурс који мора служити развоју привреде и државе. Неопходно је наћи модел додјеле концесија који ће бити правичан за све и омогућити и малим прерађивачима да добију сировину потребну за производњу. Од стране појединих привредника је изнијет став да цијена треба да буде једини критеријум за додјелу дрвне масе док су се други залагали да се обавезно у обзир узме и број радника - навео је Ђаловић.

Директор управе за шуме Срђан Пејовић сматра да је систем концесије имао развојну компоненту која се међутим временом претворила у своју супротност, те да као такав не постоји нити у Европи ни у окружењу.

Према његовим ријечима, цијена као једино мјерило за додјелу шума, значила би њихову аукцијску продају без развојне компоненте, док су са друге стране потребни већи капацитети контроле броја радника које компаније пријављују на тендерима за додјелу сировине.

Нагласио је да ником није циљ да се гасе компаније из дрвопрераде, већ да се нађе начин како би сигурно добиле потребну сировину, а један од начина је да Влада субвенцијама помогне привреднике из овог сектора. Информисао је да је раскинут уговор са Вектром Јакић, те да је већ на прошлом тендеру била дата на концесију дрвна маса одузете овој компанији, а тако ће бити и на будућим.

На сједници коју је водио предсједник Милован Гојковић, усвојени су Извјештај о раду Одбора у претходној години и План рада за 2022.

Размотрена је Информација о привредним кретањима у сектору коју је презентовао Горан Поповић, секретар Одбора. На основу података Управе за шуме, укупна остварена производња бруто дрвне масе за 2021. годину је износила 141.886 м3 и мања је за 38,69% у односу на претходну.

Укупно остварени приход по свим видовима коришћења шума за 2021. износи 6,13 милиона еура, и мањи је за 33,89% у односу на 2020. годину. Увоз производа дрвета, хартије, штампе и намјештаја је износио 141,68 милиона еура, што представља 17,68% укупног увоза, а извоз 38,96 милиона еура. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:41