/ - EPCG ILUSTRACIJA
25/02/2023 u 12:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prijave za projekat Solari 5000+ do 10. marta

Zainteresovani građani i privreda, kao i vlasnici stambenih objekata u zgradama do četiri sprata, mogu se prijaviti putem online prijave koja se nalazi na sajtu www.solari.epcg.com

 Elektroprivreda (EPCG) je, zbog velikog interesovanja javnosti, produžila rok za prijavu za projekat Solari 5000+ do 10. marta.

Zainteresovani građani i privreda, kao i vlasnici stambenih objekata u zgradama do četiri sprata, mogu se prijaviti putem online prijave koja se nalazi na sajtu www.solari.epcg.com.

Projekat Solari 5000+ (70 MW), za koji je javni poziv raspisan krajem decembra, namijenjen je kako domaćinstvima i preduzećima, tako i vlasnicima stanova manjih stambenih zgrada, do četiri sprata.

Kako se navodi na sajtu kompanija, predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 megavata (MW).

Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a EPCG će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema.

“Mogućnost samostalne proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, predstavlja najbolji garant sigurnog i pouzdanog snabdijevanja. Ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i preduzeća, pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca”, objasnili su iz EPCG.

Korišćenje mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije doveli su i do usvajanja novog izraza PROSUMER/proizvođač-kupac, a koji označava krajnjeg kupca električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe, a da višak proda, odnosno isporuči u distributivni sistem.

EPCG je, prema riječima njenih predstavnika, od početka projekta uradila sve da pojednostavi proces prijave i ugradnje sistema, pa je čak inicirala i izmjenu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koja je omogućila da se ubrza dinamika, a potrošači jednostavno i brzo ugrade opremu.

“Takođe, kompanija EPCG Solar Gradnja zaposlila je i obučila timove koji su na usluzi potrošačima da efikasno, jednostavno i brzo dođu do faze da sami proizvode električnu energiju”, dodali su iz EPCG.

Iz kompanije su podsjetili da je Crna Gora zemlja sa velikim brojem sunčanih dana i veoma pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije.

O tome najbolje svjedoči podatak da je intenzitet sunčeve radijacije u našoj zemlji među najvećima u Evropi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 20:11