Министарство финансија, зграда / - Портал Дан
03/06/2022 u 12:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријаве за репрограм дуга до 30. јуна

МФ позива све дужнике (правна и физичка лица) који имају пореска и непореска потраживања, доспјела за плаћање закључно са 20. априлом ове године, да Управи прихода и царина поднесу захтјев за репрограм

Министарство финансија (МФ), у сарадњи са Управом прихода и царина (УПЦ), омогућило је пореским дужницима да се до 30. јуна пријаве за репрограм пореског дуга, умјесто до првобитног рока који истиче данас.

МФ позива све дужнике (правна и физичка лица) који имају пореска и непореска потраживања, доспјела за плаћање закључно са 20. априлом ове године, да Управи прихода и царина поднесу захтјев за репрограм.

 - Захтјев се подноси електронским путем, употребом електронског цертификата, преко портала Управе прихода и царина (хттпс://епријава.таx.гов.ме) или на прописаном обрасцу непосредно надлежној подручној јединици. Образац захтјева за репрограм пореског потраживања доступан је на интернет страници Управе (www.управаприхода.гов.ме ) - објашњавају из минстарства финансија.

Јавни позив, у којем су доступни сви детаљи услова пријављивања, објављен је 20. априла ове године https://www.gov.me/clanak/јavni-poziv-svim-poreskim-duznicima-za-podnosenje-zahtјeva-za-reprogram-poreskog-potrazivanja.

 - Репрограм подразумијева сва пореска и непореска потраживања настала по основу пореза на добит предузећа, на доходак грађана, на додату вриједност, на промет непокретности, пореза на кафу, доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање, за обавезно здравствено осигурање, осигурање за случај незапослености, као и доприноса Фонду рада и концесионих накнада. Не односи се на пореско потраживање дужника над којим је отворен стечајни поступак, осим ако се стечај спроводи реорганизацијом, или на оне за које није поднијета пореска пријава у складу са законом, као ни на потраживање за које је извршено одлагање - наводе они.

Репрограм пореског потраживања може се, како додају, одобрити у највише 60 једнаких мјесечних рата.

 - Минимални износ мјесечне рате може износити 50 еура за појединца који не обавља привредну дјелатност, 70 еура за предузетника који плаћа обавезе у паушалном износу, као и 100 еура за предузетника који плаћа обавезе према стварном дохотку - наводе из овог ресора.

Минимални износ мјесечне рате износи и 100 еура за предузеће које има до пет запослених, 500 еура за фирме које имају од шест до 50 запослених, као и 1.000 еура за компанију која има преко 50 запослених.

 - Дужник, коме се одобри репрограм, обавезан је да једнократно уплати десет одсто од укупног износа пореског потраживања утврђеног рјешењем о репрограму у року од десет дана од дана доношења рјешења - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:09