Dio Luštice koјi јe zakupio Nortstar / CREINTERNATIONAL.COM
18/07/2023 u 19:56 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Priјeti nova arbitraža između države i zakupca poluostrva Luštica, teška 34,3 miliona eura?

Vlada nije odgovorna samo za štetu nastalu usljed kašnjenja u izgradnji infrastrukture i drugih kršenja ugovora, već i za neizvodljivost takvog cijelog projekta. Sve navedene mjere mogle bi da dovedu do potpune propasti projekta, u kom slučaju bi šteta koju bi „Northstar“ i „Monterose“ pretrpjeli uključivala cjelokupnu vrijednost projekta, kao i izgubljenu dobit, naveo јe zakupac diјela Luštice

Zbog posla, kojeg je na štetu javnog interesa svojevremeno ugovorila vlada DPS-a, a nove vlasti se suočile sa njegovim posljedicama, državi Crnoj Gori prijeti novi odštetni arbitražni spor od najmanje 34,3 miliona eura, uz izmaklu dobit koja bi se mogla mjeriti i do 100 miliona eura, ili i više, upozorili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP). Radi se o poslu dugoročnog zakupa na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica sa obavezom izgradnje ekskluzivnog turisičkog kompleksa, koji je zaključen na jesen davne 2009, odnosno, prije punih trinaest i po godina, a da strani zakupac, čije je stvarno vlasništvo sakriveno na of šor zonama, nije realizovao ugovorne obaveze.

Strani zakupac bio je Konzorcijum firmi "Northstar" iz Podgorice i Equest Capital Limited, registrovane na Kanalskim ostrvima, pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva, koje krije stvarne vlasnike. Iza "Northstara" je "Montrose Development", registrovan u Holandiji, čiji je osnivač firma sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, još jedne of šor zone.

Opština Herceg Novi trebala da sagradi infrastrukturu

Lokacija je izdata u dugoročni zakup na 90 godina, a iako je inostrani zakupac, kako su naveli iz ASP-a, još tokom tenderskog postupka iskazao spremnost da učestvuje u gradnji infrastrukture na Luštici i tvrdio da ima novac za turistički resort od minimalnih 210 miliona, ugovorom je Vlada obavezala Opštinu Herceg Novi da prvo sagradi komunalnu infrastrukturu, što je definisala kao prethodni uslov za stupanje ugovora na snagu, a sa pravom na naknadu štete zakupcu ako se to ne desi.

– Kako Opština Herceg Novi nije imala novca da razvoj lokalne samouprave podredi interesima stranog zakupca, a on je s druge strane mogao uložiti u gradnju komunalne infrastrukture, pa da mu se kasnije vrati uložena suma, ali očito nije imao obezbijeđene finansije, tokom prethodnih godina su zaključeni aneksi ugovora, koji su još drastičniji na štetu javnog interesa. Tako je propisana dodatna obaveza za gradnju putne infrastrukture kroz Lušticu, dok je zakupnina oslobođena plaćanja PDV-a, a što je sve na štetu državne kase i građana – naveli su iz ASP-a i dodali da јe istovremeno minimalna investiciona obaveza stranog zakupca smanjena sa 210 miliona eura na 80 miliona.

Zakupac јe nakon toga zaključio ugovor sa hotelskom grupacijom "Marriot International", a projekat na Luštici јe dobio naziv "Ric Karlton Montenegro".

– Opština Herceg Novi je procijenila vrijednost ukupnih infrastrukturnih i komunalnih projekata na Luštici na 57,3 miliona eura, koliko treba da se uloži da bi onda nepoznati strani zakupac počeo sa investicijom od 80 miliona, tj sa gradnjom turističkog resorta – kazali su iz te NVO.

Početkom prošle godine, kako su naveli, na adresu u Karađorđevoj ulici u Podgorici, stiglo je obavještenje o kršenju ugovora o dugoročnom zakupu, u kojem se navodi da Vlada nastavlja da nanosi značajnu štetu "Northstaru" i njegovom osnivaču u Holandiji, sa pozivanjem na bilateralni sporazum o zaštiti ulaganja između Holandije i Crne Gore. U obavještenju se posebno potencira da Vlada priprema novi zakon o turizmu i ugostiteljstvu, koji ne bi dozvolio nastavak realizacije mješovitog modela hotela, a "Northstar" je izradio većinu tehničke dokumentacije sa ciljem izgradnje hotela upravo po mješovitom modelu poslovanja.

– Vlada nije odgovorna samo za štetu nastalu usljed kašnjenja u izgradnji infrastrukture i drugih kršenja ugovora, već i za neizvodljivost takvog cijelog projekta. Sve navedene mjere mogle bi da dovedu do potpune propasti projekta, u kom slučaju bi šteta koju bi "Northstar" i "Monterose" pretrpjeli uključivala cjelokupnu vrijednost projekta, kao i izgubljenu dobit – navodi se u obavјeštenju Vladi, koјe јe dobila ASP.

Strani zakupac tvrdi da je vrijednost projekta 34,3 miliona eura, koliko je do početka ove godine investirano, ali struktura tih ulaganja nije poznata, posebno imajući u vidu da je na lokaciji na Luštici sagrađen samo restoran, za koji se navodi da je uloženo oko dva miliona eura.

– Primjena novog zakona dovela bi do potpunog gubitka uloženih sredstava, dok bi izgubljena dobit značajno premašila ovaj iznos – ukazao јe strani zakupac.

Obavještenje o kršenju ugovora je stiglo od poznatog regionalnog advokata Slavena Moravčevića.

Ugovorom o dugoročnom zakupu za izgradnju turističkog resorta na hercegnovskom dijelu Luštice je u slučaju spora ugovorena nadležnost Londonskog suda međunarodne arbitraže. Mjerodavna verzija ugovora je ona na engleskom jeziku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 00:13