/ - ILUSTRACIJA, UNSPALSH
20/02/2022 u 14:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Припрема незапослених за запошљавање и сарадња с послодавцима приоритети Завода

С тим у вези, савјетници у бироима рада ће интезивирати спровођење стручних третмана који се, прије свега, односе на информисање и савјетовање

Завод за запошљавање ће у овој години посебну пажњу посветити припреми незапослених особа за запошљавање, а настојаће и да са послодавцима оствари што успјешнију сарадњу. Циљ Завода биће и припрема незапослених за укључивање у програме активне политике запошљавања.

- С тим у вези, савјетници у бироима рада ће интезивирати спровођење стручних третмана који се, прије свега, односе на информисање и савјетовање ради повећања запослености и запошљавања- наводи се у Програму рада Завода за ову годину.

Како се наводи у документу који је објављен на сајту Завода, наведени стручни третмани су усмјерени на препознавање индивидуалних потреба и пружање помоћи и подршке у сагледавању тренутне ситуације и предочавању могућности даљег професионалног усавршавања.

- Савјетници ће пружати стручну помоћ незапосленима и осталим тражиоцима запослења, како у избору, тражењу и прихватању запослења, тако и мотивисању за стицање знања и вјештина потребних за повећање запослености и унапређења професионалног развоја, укључивањем у неки од програма активне политике запошљавања за вријеме док се налазе у евиденцији незапослених особа- рекли су из Завода.

Завод ће, према ријечима његових представника, и у овој години, по устаљеној пракси, настојати да са послодавцима оствари што успјешнију сарадњу, пружајући им одређене услуге.

Те услуге односе се на посредовање при запошљавању, посјете послодавцима, правну и техничку помоћ приликом заснивања радног односа, тематске састанке, презентације, округле столове и сајмове запошљавања.

- У складу са мјерама сузбијања пандемије ковид-19, Завод ће користити и адекватне канале комуникације - дигиталне канале, да допре до послодаваца. У остварењу овог циља у значајној мјери ће нам помоћи дугогодишња добра сарадња са удружењима послодаваца- додаје се у документу.

Иако је посљедњих година био присутан тренд раста сезонског запошљавања, из Завода су казали да је, нажалост, усљед пандемије тај тренд заустављен.

- Завод ће посебно посветити пажњу на мотивисање послодаваца да повећају број захтјева за посредовањем, како би прилику за рад на сезонским пословима добио што већи број особа са евиденције незапослених. Такође, сви људски и просторни капацитети Завода ће послодавцима бити на располагању- додали су из ЗЗЗ.

Континуирано унапређење рада у дијелу евиденција у области запошљавања је предуслов унапређење процеса рада Завода. У овој години, планира се наставак активности везаних за анализе и истраживања стања и кретања на тржишту рада, као и припреме аналитичке и информатичке основе за утврђивање политике запошљавања.

- У плану је и праћење утицаја макро економских и демографских кретања на тржиште рада, као и анализе економских, социјалних и других кретања и нихов утицај на запосленост, запошљавање и незапосленост- наводи се у документу.

Током ове године планира се израда нове методологије и упутстава за увођење нових или иновирање постојећих статистичких извјештаја, као и усаглашавање статистичких извјештаја, на основу којих се утврђују поједини индикатори на тржишту рада, са извјештајима Еуростата и Међународне организације рада.

- Наставиће се сарадња са институцијама које се баве статистичким извјештајима, као и праћење прописа који се односе на област запошљавања и статистику тржишта рада- рекли су из Завода.

Поред тога, обједињаваће се достављени подаци послодаваца о запосленима којима је исплаћена отпремнина.

- Наставиће се примјена прописа који се односе на рад странаца у Црној Гори у оквиру надлежности Завода и припрема аналитичког материјала, као основе за утврђивање квота за рад и запошљавање странаца у наредној години- закључује се у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:03