/ - FOTO: TVCG,SKRINšOT
22/11/2022 u 19:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pritužbe oko isplate dječjeg dodatka, povećaće broj poštara

Dječiji dodatak od 1. oktobra u iznosu od 30 eura treba da primi gotovo 125 hiljada djece do 18 godina

Nezadovoljni su i zbunjeni roditelji čija djeca primaju dječije dodatke. Dok oni kažu da isplatu prate brojne nejasnoće, u Pošti tvrde da sve ide po planu, a da će u Glavnom gradu, gdje je najviše pritužbi građana, povećati broj poštara. Iz Udruženja Roditelja, s druge strane, predlažu da se razmotri uplata na žiro-račune, javlja TVCG prenosi portal RTCG.

Ispred Pošte kod Željezničke stanice u Podgorici u kojoj je jedino moguće preuzeti neisplaćeni dječiji dodatak u Glavnom gradu i danas gužva i redovi, a u njima ogorčeni roditelji.

-Moja kćerka nije dobila dodatak, a sva ostala djeca u komšiluku su dobila dodatak i vrhunac svega toga da je danas poštar dolazio kod nas i donio babi penziju,a za njen dodatak kaže nije dobio ček. Ovo je stvarno katastrofa. Ja sam upravo sa posla došla, ne očekujući gužvu, ali evo...- kazala je Danijela.

-Ovo je ogledalo nebrige, nepažnje njihove, tako da smatram da je država kriva za sve ovo- kazala je Emina.

Iz Pošte, s druge strane, tvrde da su određeni problemi nastali jer se isplata dodataka poklopila sa isplatom drugih socijalnih davanja i penzija. Uvjeravaju da imaju dovoljan broj poštara, te da nema kašnjenja u isplati, a građane koji imaju neki problem, pozivaju da im se direktno obrate pozivom kol centra.

-U cilju smanjenja gužvi u Podgorici, naš stručni tim radi na više modaliteta kakao da poboljša isplatu i dostavu dječijih doadataka. Imamo tri solucije povećaćemo kapacitete pošte br.2 uvešćemo više dostavnih pošta- saopštila je Lidija Perović iz Pošte Crne Gore.

U Udruženju Roditelji smatraju da je pogrešna odluka da se dječiji dodaci isplaćuju poštom i to isključivo osobama na čije ime glasi ček ili njenom ponumoćniku. Iako je cilj bio da se izbjegnu zloupotrebe, pozivaju nadležne da pojednostave procedure kako narednog mjeseca građani ne bi imali sličnih poteškoća.

-Mislim da na ovaj način da poštar donese na adresu se zaista te zloupotrebe ne mogu riješiti, a s druge strane mi kao građani nismo odgovorni da rješavamo određene zloupotrebe. Preporuka koju bi trebalo razmotriti da roditelji dječiji dodatk ponovo primaju na žiro račun kao što je to bio slučaj sa roditeljima dječijim dodatkom do 6 godina- kazala je Lepa Žunjić iz Udruženja.

Dječiji dodatak od 1. oktobra u iznosu od 30 eura treba da primi gotovo 125 hiljada djece do 18 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. april 2023 01:13