Хотел ”Ас”
13/09/2021 u 08:20 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приватизације бивше власти успориле развој

Неколико неуспjешних приватизациjа хотелских предузећа током претходних децениjа значаjно умањило капацитете и успорило развоj туристичке привреде, коjа генерише око четвртину црногорског БДП-а, навела је Вучелићева

Чланица Генералног секретариjата Савеза грађана ЦИВИС Маjа Вучелић казала је да је неколико неуспjешних приватизациjа хотелских предузећа током претходних децениjа значаjно умањило капацитете и успорило развоj туристичке привреде, коjа генерише око четвртину црногорског бруто домаћег производа (БДП). Вучелићева jе казала да jе по државни буџет направљена огромна штета, коjу jе немогуће прецизно квантификовати, као и да се извjесно ради о десетинама милиона.

– Поред директне финансиjске штете, у виду ненаплаћених пореза, важна jе и социjална димензиjа овог проблема. Да су у функциjи, ти хотели би омогућили отварање значаjног броjа радних мjеста, што би за државу са високом стопом незапослености било веома важно – навела jе Вучелићева. Очигледна jе, према њеним риjечима, и девастациjа простора на ком су се налазили стари хотели, што наноси штету и укупном туристичком имиџу. Умjесто економског генератора, ту су руине хотела Фjорд, Ас, Тамарис и Галеб, али и броjних других, коjе код туриста остављаjу ружан утисак.

– Небрига, незнање и траљавост биле су кључне карактеристике односа бивше власти према овом питању. Jедан од примjера таквог односа било jе прихватање лажне банкарске гаранциjе од инвеститора хотела Ас, од тадашњег министра Бранимира Гвозденовића – казала jе Вучелићева.

Она jе додала да су, поред тога, броjне приватизациjе праћене сумњама на корупциjу, па чак и директним оптужбама за тражење мита од поjединих инвеститора, као у случаjу которског хотела Фjорд.

– Проjекат катарске државне компаниjе за нови хотел Плави хоризонти у тиватскоj ували Пржна био jе помпезно наjављен, али већ годинама jе у административном галиматиjасу. Имаjући све то у виду, од Владе смо очекивали озбиљан ангажман око спорних приватизациjа, коjи jе већ досад требало да резултира пресjеком стања сваког поjединачног проjекта – саопштила jе Вучелићева. Она сматра да jе то требало да буде jедан од приоритетних задатака Министарства економског развоjа.

– С обзиром на то да немамо видљиве резултате, питамо представнике Министарства да ли су идентификовали одговорне за оволико кашњење важних проjеката и да ли су, с тим у вези, покренули одговараjуће поступке – питала jе Вучелићева. Она jе навела да министарство има обавезу да, уколико ниjе у стању да то утврди, информише jавност ко то треба да учини. Министарство има обавезу и да обавиjести jавност о плановима и прецизним роковима за валоризациjу заробљеног потенциjала наше економиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:58