/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
06/04/2022 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Привреда тражи враћање радне недјеље у трговине

Тржни центри тврде да мјесечно губе милион еура због одлуке о увођењу нерадне недјеље, која је на снази већ двије и по године

Увођење нерадне недјеље у сектору трговине утицало је на пад промета, смањење зарада и отпуштање радника, саопштили су из Привредне коморе (ПКЦГ) и додали да би због тога недјеља требало да буде радни дан за трговце.

Тржни центри тврде да мјесечно губе милион еура због одлуке о увођењу нерадне недјеље, која је на снази већ двије и по године.

- Само због нерадне недјеље пад промета у тржним центрима био је око 20 одсто, а заједно са посљедицама које је оставила криза, тај пад је био много већи. Посљедице су се огледале у томе да су многи послодавци напустили тржни центар Delta city- казала је за Градску телевизију секретарка Одбора за трговину ПКЦГ, Милица Лазаревић.

Савјетник за правна питања и социјални дијалог Уније послодаваца (УПЦГ), Филип Лазовић, најавио је да ће ове седмице позвати сва пословна удружења како би потписали документ о враћању радне недјеље.

- Просто ћемо испољити став црногорске провреде по том питњу и надамо се да ће доносиоци одлука и представници синдиката имати слуха. Говорили смо да то није добро рјешење и десиле су се многе негативне ствари по црногорску провреду. Сада је све више разлога због којих би требало озбиљно размишљати о враћању радне недјеље- рекао је Лазовић.

У ПКЦГ сматрају да је нерадна недјеља довела трговинске ланце у неравноправан положај. Нјихову улогу преузеле су бензинске пумпе, на којима се од увођења нерадне недјеље могу купити бројни производи, од уља и млијека до брашна и хљеба.

- За туристичке земље није карактеристичан закон који подразумијева нерадну недјељу. За успјешну туристичку сезону и снабдијевање хотелских и угоститељских објеката неоходан је рад свим данима- рекао је Лазовић.

И из УПЦГ поручују да је црногорској привреди, зависној од туризма, стало да недјеља поново буде радна.

- Када размишљамо о љетњој туристичкој сезони и надама које у њу полажемо, сада већ каснимо са тим. Мора се хитно дјеловати како би се искористио свако могући механизам да имамо што повољније финансијске ефекте од љетње сезоне- саопштио је Лазовић.

Из ПКЦГ и УПЦГ су поручили да од нове владе очекују да има слуха за њихове захтјеве, те да поновно отварање продавница недјељом не значи да ће сви радници радити тога дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:49