Ilustracija / - FOTO: PKCG
17/02/2023 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Privredna komora: Zabrinuti smo zbog najavljenih izmjena seta poreskih zakona

mjesto očekivanog smanjenja nameta privredi, najavljenim izmjenama poreskih zakona uvode se dodatna opterećenja i privreda dovodi u još teži položaj, pri čemu se zanemaruje složeni ekonomski trenutak u kojem se odvijaju poslovni procesi, navode iz PKCG

Privredna komora Crne Gore izražava zabrinutost povodom najavljenih izmjena seta poreskih zakona.

- Prvenstveno, zbog načina donošenja u netransparentnoj proceduri i bez prethodnih konsultacija sa poslovnom zajednicom, kao i zbog činjenice da se njima regulišu oblasti od izuzetnog uticaja na poslovanje. Umjesto očekivanog smanjenja nameta privredi, najavljenim izmjenama poreskih zakona uvode se dodatna opterećenja i privreda dovodi u još teži položaj, pri čemu se zanemaruje složeni ekonomski trenutak u kojem se odvijaju poslovni procesi. Takođe, zanemaruje se činjenica da će predložene izmjene poreza dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije umjesto povećanja prihoda za državu, saopšteno je iz Privredne komore.

Iz PKCG smatraju da su stabilan poslovni ambijent i predvidljivost poreske politike značajni faktori u donošenju odluke o investiranju ili nastavku investiranja u poslovne operacije, "a ovakvim izmjenama zakona se ne šalju takve poruke ni domaćim ni stranim investitorima".

- Imajući u vidu naprijed navedeno, apelujemo da se proces izmjene ovih zakona zaustavi, te predlažemo održavanje sastanaka donosioca odluka sa privredom, za koji smatramo da je ključan za usvajanje i sprovođenje bilo kakvih promjena po ovom pitanju, dodaju iz Privredne komore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:25