/ - FOTO: PKCG
06/02/2023 u 19:18 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Privrednicima predstavljen Peti Javni poziv IPARD Mjera 3

Generalni direktor Direktorata za plaćanja Vladislav Bojović istakao je da je od izuzetne važnosti da se poštuju rokovi, te da se aplikanti što kvalitetnije i u cjelosti pripreme i dostave svu propisanu dokumentaciju

Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 6. februara organizovala radionicu povodom objave petog IPARD javnog poziva za Mjeru 3: Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.  

Radionica, na kojoj je učešće uzelo više od 60 privrednika, je bila usmjerena na pojašnjenja kriterijuma koji se moraju ispuniti da bi privredni subjekti mogli aplicirati za objavljeni javni poziv, a osim privrednika, učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, generalni direktor Direktorata za plaćanja Vladislav Bojović, savjetnice Nina Jakić i Milica Peruničić, , načelnik Direkcije za programiranje Miloš Kusovac, te sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Lidija Rmuš.

Generalni direktor Direktorata za plaćanja Vladislav Bojović istakao je da je od izuzetne važnosti da se poštuju rokovi, te da se aplikanti što kvalitetnije i u cjelosti pripreme i dostave svu propisanu dokumentaciju.

- Rok za realizaciju ugovorene investicije je 1. oktobar 2023. godine i svjesni smo vremenskog ograničenja, ali vjerujem da će biti veliko interesovanje i da će aplikanti moći da iskoriste sva predviđena finansijska sredstva  - kazao je on.

Prema njegovim riječima, na kraju godine ističe IPARD II programsko razdoblje i nakon decembra neće biti moguće isplaćivanje iz EU fondova po ovom programu.

Lidija Rmuš je istakla je da je ova mjera veoma značajna jer će biti poslednja iz IPARD-a II, te da je važno da se ona maksimalno isoristiti kako bi se kasnije lakše povlačila druga sredstva.

Nina Jakić je kazala da je Mjera 3 namjenjena podršci za prerađivačke kapacitete i cilj je unapređenje subjekata u poslovanju hranom kako bi ispunili EU standarde u pogledu bezbjednosti hrane i imali mogućnost nesmetanog stavljanja proizvoda na tržište.

- Javni poziv objavljen je  6. februara i trajaće 30 dana. Obezbijeđena je podrška u iznosu od 3,7 miliona eura za investicije koje se odnose na nabavku opreme, mašina i uređaja. Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000-1.500.000 eura – navela je ona.

Načelnik Direkcije za programiranje Miloš Kusovac kazao je da se kroz ovaj javni poziv neće podržavati investicije u izgradnju i rekonstrukciju već isključivo nabavka specijalizovane opreme, mašina i uređaja za preradu, specijalizovanih vozila, te opreme za tretman otpada, zaštitu životne sredine i obnovljive izvore energije.

- Sredstva podrške za sprovođenje Mjere 3 dodjeljuju se u visini od 50% vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada – istakao je on.

Kusovac je takođe naveo da će nakon potpisivanja ugovora korisnik imati pravo da iskoristi jednu od dvije mogućnopsti predfinansiranja, odnosno avansno ili fazno plaćanje.

Kada je u pitanju broj zahtjeva za dodjelu podrške, on je istakao da u toku trajanja javnog poziva podnosilac može podnijeti samo jedan zahtjev, dok se korisniku sredstava podrške ona mogu odobriti za ukupno tri projekta  kroz Mjeru 3 u okviru IPARD II programa.

Milica Peruničić iz Direktorata za plaćanja govorila je o proceduri podnošenja zahtjeva ističući da je njihovo odjeljenje za savjetodavne poslove na usluzi aplikantima.

Privrednici su tokom radionice tražili pojašnjenja od predstavnika Ministarstva kako bi se što kvalitetnije pripremili za apliciranje po pozivu i dobili bespovratnu finasijsku podršku. Oni su između ostalog istakli da su kratki rokovi za korišćenje sredstava, te između ostalog pitali da li se moraju obezbjediti bankarske garancije za učešće u pozivu, obuhvata li poziv početnike u biznisu i investicije u opremu na bazi vodonika koja može doprinijeti zaštiti životne sredine, može li se aplicirati za sredstva i bez ugovora o isplati, da li se ona mogu dobiti za kupovinu polovnih vozila s obzirom na to da je za isporuku novih često potrebno i više od godinu, te da li vozila treba da imaju sertifikat o uticaju na životnu sredinu i slično.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj Javni poziv iznosi oko 5,56 miliona eura.

Predstavnici Ministarstva su pružili privrednicima tražena pojašnjenja i ponovili apel da se što više sredstava podrške iskoristi kako se ona ne bi vraćala u budžet EU i umanjila buduća po narednim pozivima.

Nakon prezentacije V Javnog poziva za mjeru Mjeru 3, koja je organizovana u Podgorici, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastavlja info kampanju. Potencijalni korisnici sa područja Cetinja, Bara i Bijelog Polja, kao i susjednih opština biće u prilici da se bliže upoznaju sa mogućnostima i procedurama podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj Javni poziv.

Prezentacije će se održati u:

-      Opštini Bijelo Polje, u skupštinskoj sali Opštine - 07. februara sa početkom u 11:00h,

-      Prijestonica Cetinje, u skupštinskoj sali - 08. februara sa početkom u 10:00h,

-      Opštini Bar, u skupštinskoj sali Opštine - 09. februara sa početkom u 11:00h.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. septembar 2023 06:21