Петар Смоловић / -Милован Нововић
03/11/2021 u 08:38 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проблеми у пословању бјелопољског бизнисмена: У блокади три фирме градоначелниковог брата

Фирме ВИП трејд и Империјал лоџистикс су у блокади на износ од 97.815 еура, а Империјал на износ од 98.376 еура. Власник фирми је Војислав Смоловић, рођени брат предсједника Општине Бијело Поље Петра Смоловића

Три фирме, чији је власник Војислав Смоловић, рођени брат предсједника Општине Бијело Поље Петра Смоловића у блокади су, показују подаци Централне банке (ЦБЦГ). Све три фирме су, према подацима ЦБЦГ, у блокади од 28. октобра.

Фирме ВИП трејд и Империјал лоџистикс су у блокади на износ од 97.815 еура, а Империјал на износ од 98.376 еура.

На најновијој листи блокираних предузећа ЦБЦГ, осим фирми Смоловића, налази се још фирми са сјевера. Најпознатија је АД "Турјак", чији је власник Сафет Калић. Та фирма је блокирана три дана на износ од 1.922 еура.

На листи блокираних предузећа ЦБЦГ укупно је 19.059 предузећа и предузетника. Од новоблокираних компанија највећи износ блокаде у октобру има фирма Рокшпед. Они су у блокади 26 дана на износ од 3,35 милиона еура. Рафаело гроуп је блокирана 20 дана на износ од 549,15 хиљада еура, Голден сенд 18 дана на износ од 235,4 хиљаде, Дис стоун шест дана на износ од 188 хиљада, а ПКБ Херцег Нови десет дана на износ од 139 хиљада еура.

Од 19.059 блокираних фирми, у Централном регистру привредних субјеката евидентиране су 15.342, док је на евиденцији ЦБЦГ 3.717.

У складу са Законом о платном промету, обавеза ЦБЦГ jе да обjављуjе податке у вези са поступком принудне наплате и то називе компаниjа, односно предузетника, њихове матичне броjеве, износе блокаде рачуна и броj дана непрекидног траjања блокаде. Из ЦБЦГ су обjаснили да се матични броjеви за предузетнике не обjављуjу, jер се у Централном регистру трансакционих рачуна Централне банке, они воде по jединственом матичном броjу (JМБ) грађана, чиjе обjављивање ниjе у складу са Законом о заштити података о личности. Податке ЦБЦГ обjављује jедном мjесечно на интернет страници, првог радног дана по истеку мjесеца, са пресjеком стања на последњи дан у мjесецу, по азбучном реду назива предузећа и предузетника. У периоду од jула 2012, када jе ЦБЦГ почела да обjављуjе податке, до 9. jануара 2014. године, подаци су обjављивани у складу са тада важећим законом о платном промету у земљи и то за компаниjе, односно предузетнике када jе блокада рачуна износила више од десет хиљада ЕУР у непрекидном траjању више од 30 дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:52